Fortis en beleggers alsnog akkoord over miljardenschikking

Gedupeerde beleggers krijgen zeker 100 miljoen euro extra nadat de rechter een eerder akkoord van tafel had geveegd.

Het bestuur van Ageas tijdens een persconferentie in 2016.Foto Olivier Hoslet/EPA
Het bestuur van Ageas tijdens een persconferentie in 2016.Foto Olivier Hoslet/EPA

Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, betaalt voormalig aandeelhouders 1,3 miljard euro om ze te compenseren voor geleden verliezen als gevolg van de ontmanteling van de Nederlands-Belgische bank-verzekeraar in 2008. Dat is het bedrijf in een nieuwe en verbeterde schikking met beleggers overeengekomen.

Fortis zou zijn aandeelhouders onvoldoende hebben geïnformeerd over de risico’s van de overname van ABN Amro, die aan de val van de bank voorafging. Beleggers voerden daarom jarenlang juridische procedures om een schadevergoeding af te dwingen.

Het akkoord dat dinsdagochtend bekend is gemaakt, is het resultaat van een noodgedwongen heronderhandeling. Het Amsterdamse gerechtshof zette afgelopen zomer namelijk een streep door een deal ter waarde van 1,2 miljard euro die Ageas in maart vorig jaar al met onder meer beleggersclub VEB had gesloten.

Voormalig aandeelhouders die niet bij die onderhandelingen waren betrokken, hadden met succes protest aangetekend tegen de schikking en voorkwamen zo dat ze algemeen verbindend werd verklaard. Niet alleen vonden ze de schadevergoeding te laag, ook maakten ze bezwaar tegen de vergoeding van 25 miljoen euro voor onder meer de VEB zélf, én tegen de wijze waarop het geld werd verdeeld. De eerste deal maakte namelijk onderscheid tussen aandeelhouders die zich al snel hadden aangesloten bij een belangenorganisatie en beleggers die dat niet of pas later deden. De eerste groep kreeg meer. En dat was „niet redelijk”, vond het Hof.

De nieuwe schikking betekent niet alleen dat Ageas 100 miljoen euro extra uittrekt om voormalig aandeelhouders te compenseren. Ook is van een ongelijke verdeling geen sprake meer. Stichting Consumentenclaim, de partij die zich verzette tegen de eerdere schikking, is daarom nu wél tevreden met het akkoord.

Aan de vergoeding voor de VEB verandert overigens niets in de nieuwe schikking, die dinsdag bij het Hof is ingediend. Naar verwachting bepaalt de rechter komend voorjaar of de schikking algemeen verbindend is.