Recensie

Recensie

Met z’n allen op zoek naar magische voorwerpen

Wat waren de mobiele game-trends van 2017? Games met augmented reality (AR), en games om tegelijk met veel spelers te doen zijn populair.

Anderhalf miljoen gamers meldden zich aan om Lineage 2: Revolution te downloaden nog voordat het spel begin december uitkwam. Niet heel gek, want sinds 1998 is deze Aziatische versie van World of Warcraft immens populair in onder meer Zuid-Korea.

Lineage 2: Revolution draait om ridders, monsters, magische duels en zwaardgevechten. De graphics zijn verbluffend voor een mobiele game. Ontwikkelaar Netmarble Games vergt het uiterste van de software waarop het spel draait. Je kunt met z’n tweehonderden tegelijk in hetzelfde speelveld zoeken (queesten) in duistere kerkers naar magische voorwerpen en ervaringspunten. Of op kleinere schaal oorlog voeren met rivaliserende clans.

Volgens techsite Venture Beat is dit synchroon spelen met veel spelers tegelijk dé manier waarmee makers mensen tussen 16 en 25 jaar kunnen bereiken. Bijvoorbeeld om beurten woorden neerleggen in Words with Friends is leuk, maar spellen worden pas echt ‘sociaal’ in real time. Los van de technologische bravoure is het uitbouwen van karakters in Lineage 2: Revolution beperkt voor het genre. Ook lijken de ‘queesten’ veel op elkaar.

Verwacht komend jaar meer games met ‘synchrone multiplayer’, bijvoorbeeld massaal samen schieten in Armajet of het bordspel Divide & Conquer.