Verenigingen over misbruikrapport: ‘Met meldplicht voorkom je doofpot’

Misbruik in de sport Sportverenigingen beraden zich op wat ze gaan doen met aanbevelingen uit het misbruikrapport „Geen VOG, geen aanstelling.”

Amsterdam. Als de commissie van Klaas de Vries iets belangrijk vond, dan was het dat het onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik voor iedereen begrijpelijk was. Niet-alledaagse problemen werden beschreven in alledaagse taal. Hebben clubs het rapport al gezien? Een rondgang langs de velden.

Marco ter Harmsel, voorzitter voetbalclub LTC uit Assen (700 leden): „Ik heb dinsdagochtend een mail gehad van de KNVB met een link naar het rapport. Ons wordt geadviseerd dat we dit thema op de agenda hebben staan, dat we erover praten met elkaar en dat we referenties opvragen van trainers en vrijwilligers. In januari stuurt de KNVB het rapport per post op naar elke club in Nederland – een goede zaak.

„Het rapport bevestigt voor mij dat wij op de goede weg zijn. We werken al met een vertrouwenspersoon en hebben onlangs besloten dat we van vrijwilligers een verklaring omtrent gedrag (VOG) gaan vragen. Doe je niet mee, krijg je geen aanstelling.”

„Zo’n meldplicht vind ik een goed idee. Als je wordt geconfronteerd met wangedrag, hoef je niet te twijfelen over wat je moet doen. Zo voorkom je dat foute figuren hun praktijken voort kunnen zetten bij een andere club. Ook het keurmerk voor veilige verenigingen juich ik toe. Komt dat er niet, neemt dat niet weg dat dit een actueel thema is. Je moet bijna onder een steen hebben geleefd wil je dat niet inzien.”

Lees ook: De cultuur bij verenigingen moet veranderen.

Maarten Nooitgedacht, verenigingsmanager hockeyclub MHC Soest (1.100 leden): „Ik wist dat er iets aan zat te komen, maar niet wanneer. Maandag zag ik er wel iets over op tv. Dus er ligt een rapport? Nou, dan ga ik de hoofdlijnen eruit pikken. Het hele rapport doornemen is me wat veel.”

„Hier hebben we nooit problemen gehad, maar het is ook zaak die voor te zijn. Als een keurmerk wordt ingevoerd, willen wij dat hebben. De kosten zijn geen probleem. Wij vragen hier ook voor alle tweehonderd vrijwilligers een VOG aan en dat kost ook negen euro per persoon. Je geeft er een belangrijk signaal mee af. Vrijwilligers zitten er niet altijd op te wachten – geen tijd, geen zin. Maar ik vraag er net zo lang naar tot ik die VOG heb. Je wilt het niet denken, maar je buurman kan een zedendelinquent zijn.”

Werner van der Meer, voorzitter VV Texel ’94 uit Den Burg (450 leden): „Van het onderzoek wist ik af, maar ik ben er niet mee bezig. Een vertrouwenspersoon hebben we al jaren en bovendien hebben we hier nooit voorvallen gehad. De mail van de KNVB? Heb ik vast gehad, maar ik ben gewoon aan het werk, hè. Er zijn momenteel ook andere zaken die onze aandacht vragen. De kunstgrasdiscussie, en de vraag hoe ik elke week zeventien jeugdteams de oversteek kan laten maken naar het vaste land voor een competitiewedstrijd, wat een hele operatie is. Als het moment er is, zal ik eens kijken of er dingen in het rapport staan waar wij ons als club aan kunnen spiegelen.”

Frank Broersma, voorzitter van de Friese Handbal Combinatie (170 leden): „Ik wist dat er een rapport aan kwam en wil het graag lezen, omdat ik op zoek ben naar handvatten voor een veilig sportklimaat. Nu ik erover praat, realiseer ik me dat het goed zou zijn om het rapport te bespreken bij onze eerstvolgende bestuursvergadering.”

„Of een meldplicht helpt, weet ik niet. Krijgen we dan een boete als we iets niet melden omdat we het al hebben opgelost? Vind ik erg rigoureus. Mij gaat het erom dat de handbalbond mij en andere clubs concrete adviezen stuurt aan de hand van dit rapport. Stel dat ik voorlichting wil geven hierover: begin ik dan bij 10-jarigen, bij 14-jarigen of pas bij 16-jarigen? Die antwoorden zoek ik. Bij een keurmerk voor veilige sportverenigingen heb ik dubbele gevoelens. Op papier kan ik alles regelen, maar zijn we in de praktijk dan echt veilig? Het gaat er niet om wat het keurmerk zegt, maar wat je leden vinden. Laat hen eens in de zoveel tijd een enquête invullen, daar heb je wat aan.”

Lees ook: Te lang geen oog voor misbruik in de sport.

Camillus op het Veld, voorzitter basketbalvereniging De Dunckers uit Hilversum (180 leden):

„Ik denk weleens dat misbruik hier niet voorkomt. Als je zoals bij basketbal met zijn allen in een grote hal verblijft, valt er veel te overzien. Maar zulke gedachten zullen ze ook hebben gehad bij die hockeyclub waar camera’s in de kleedkamer hingen, dus ik besef terdege dat ook wij alert moeten zijn.”

„Dat het rapport eraan kwam, wist ik niet. Nu ik ervan weet ga ik het zelf erbij pakken. Het zou goed zijn als de basketbalbond het alle clubs toestuurt. Het invoeren van een meldplicht klinkt als een goed idee. In Amerika zijn er veel schandalen geweest in het college-basketbal. Bestuurders wisten er soms van, maar zeiden tegen de trainer: ‘niet meer doen jij.’ Met een meldplicht voorkom je dat iets in de doofpot komt. Ook dat keurmerk willen wij hebben. Het maakt niet uit als dit ons geld kost.”

Correctie (12 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond de naam van de voorzitter van De Dunckers uit Hilversum vermeld als Camillus Van het Veld. Juist is Camillus op het Veld.