Leider motorclub No Surrender opgepakt

De 53-jarige Henk Kuipers wordt verdacht van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.

De leider van No Surrender Henk Kuiper.
De leider van No Surrender Henk Kuiper. Foto Vincent Jannink / ANP

De leider van de motorclub No Surrender, Henk Kuipers, is gearresteerd door de politie. De 53-jarige Kuipers werd in zijn woning in Klazienaveen aangehouden op verdenking van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. In Sneek werd ook een 59-jarige man aangehouden wegens afpersing en fraude. Tegelijkertijd met de aanhouding verrichte de politie in een kantoor van de motorclub in Drachten een huiszoeking.

Twitter avatar poldrenthe Politie Drenthe De politie heeft vanochtend de 53-jarige leider v motorclub No Surrender in zijn woning aangehouden op verdenking v… https://t.co/KJ97deuUG3

De politie verdenkt Kuipers ervan tussen 2014 en 2017 acht leden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, omdat ze zich niet zouden houden aan de clubregels. Ex-leden moesten boetes betalen van een paar duizend euro of waardevolle goederen inleveren. Kuipers zou ook een drietal ondernemers geprobeerd hebben af te persen.

De No Surrender-voorman zou de motorclub daarnaast ingezet hebben bij het oplossen van zakelijke conflicten en het innen van openstaande rekeningen. Incasso’s gingen gepaard met bedreigingen, die soms werden uitgevoerd in clubkleding. Kuipers komt oorspronkelijk van de concurrerende motorclub Satudarah. In 2014 stapte hij over naar No Surrender. Naar eigen zeggen was dit wegens “de dictatuur” binnen Satudarah; hij moest dingen doen waar hij niet achter stond.

Lees meer over de achtergrond van No Surrender: Heeft No Surrender nog wel toekomst?

Motorclubs al langer in vizier

In het persbericht zegt de politie dat ze het vermoeden heeft dat een flink aantal slachtoffers geen aangifte durft te doen. De politie waarschuwt “angst niet de regie te laten nemen”: “Veel belangrijker is echter dat de veiligheid van onze samenleving wordt aangetast.” Nadrukkelijk roept de politie slachtoffers van Kuipers op om zich toch te melden.

Lees ook: Clement H. werd volledig afgetuigd achtergelaten

De aanhouding van Kuipers maakt deel uit van een langerlopend onderzoek naar criminele activiteiten door motorclub No Surrender. De club maakte een paar jaar geleden een stormachtige groei door, maar het afgelopen jaar kwam daar een eind aan. Gemeenten en justitie pakten de club hard aan en sloten door het hele land clubhuizen. Begin dit jaar werd ook in Emmen het clubhuis al gesloten omdat het illegaal was gebouwd. Vanuit het clubhuis bleek bovendien veelvuldig in harddrugs te worden gehandeld.

Lees ook dit portret van de oprichter van No Surrender: Een god met een motorclub

Uit eerder onderzoek van NRC bleek ongeveer een derde van de regionale leiders van de club vast te zitten. De oprichter van de club, Klaas Otto, zit sinds 2016 in voorarrest, op verdenking van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Otto zou ook geprobeerd hebben vanuit de cel een officier van justitie te laten vermoorden.

Correctie (12 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond Henk ‘Kuiper’ in plaats van ‘Kuipers’. Hierboven is dat aangepast.

    • Anouk Eigenraam