Recensie

Recensie Film

Kerstoogst aan kinderfilms

Kinderfilms Het aanbod aan kinderfilms rond Kerst is divers. Deze week komen er weer drie uit, voor verschillende leeftijden.

Still uit 'De dieren uit het Hakkebakkebos'
Still uit 'De dieren uit het Hakkebakkebos'

Distributeurs van kinder- en jeugdfilms veren op als er weer een schoolvakantie nadert. Het is dé tijd om hun waar aan de man te brengen. Een logische strategie, maar niet zonder risico’s. Zo is de concurrentie moordend, want meestal draaien er veel andere jeugdfilms in de bioscoop. Komende kerstvakantie zijn dat onderstaande films maar ook Coco (de nieuwste Pixar), de animatiefilm Ferdinand en de Nederlandse kinderfilm De familie Slim. Het aanbod is divers, ook doordat het films voor verschillende leeftijdsgroepen zijn. Een onderscheid dat deze recensie ook aanhoudt: drie kinderfilms in oplopende leeftijdsgroep (en afnemende kwaliteit).

Voor de allerkleinsten is er Rita & Krokodil. Peuters en kleuters hebben een beperkte aandachtsspanne, dus duurt deze Deense animatiefilm veertig minuten. In acht verhaaltjes van vijf minuten beleven Rita en de krokodil die ze in haar badkuip houdt allerlei avonturen, van het vangen van vis tot het bezoeken van de dierentuin. De tekeningen zijn eenvoudig maar charmant, de verhaaltjes zitten vol leuke grapjes en de karakterisering van Rita en de altijd hongerige krokodil is tekenend.

Moraal: via vriendschap leer je over jezelf en anderen.

De Noorse animatiefilm De dieren uit het Hakkebakkebos heeft een Nederlandse inbreng, een flink deel van de animatie gebeurde in Nederland. De inwoners van het Hakkebakkebos spreken af dat ze elkaar niet meer zullen opeten, wat vooral voor Rein de Vos nogal lastig is. Net als Rita’s krokodil heeft hij altijd honger. Dus is hij genoodzaakt zijn voedsel buiten het bos te zoeken. Hij vindt een boerenschuur vol lekkere dingen en steelt een ham. De dikke boerin en haar sukkelige man gaan achter hem aan maar in plaats van Rein te vangen, ontvoeren ze een onschuldig beertje. Waarna er door alle bosbewoners een zoektocht naar het lieve beertje wordt opgezet. De animatie is niet onaardig maar de film zit propvol liedjes die veel op elkaar (gaan) lijken.

Moraal: samenwerken loont.

De Belgische meidengroep K3 is onverminderd populair. Het maakt dus weinig uit dat de zesde K3-film, K3 Love Cruise, niet zo goed is: de doelgroep komt toch wel kijken. K3 gaat op cruise met de SS Rotterdam en de drie meiden krijgen te maken met een aantrekkelijke ex-buurjongen, een strenge directrice van de rederijmaatschappij en een oud-vriendinnetje met wie Klaasje, het Nederlandse K3-lid, vroeger ruzie had. Ook is er Elvin, een soort geest uit de fles die chaos veroorzaakt door K3 te verkleinen, passagiers te transformeren en allerlei andere streken uit te halen. En dan is er nog Marcel, een oudere man van wie niet duidelijk is wie hij eigenlijk is. Zat hij wellicht in eerdere K3-films? De fans zullen het wel weten.

Al met al veel kluchtige situaties die volgens de distributeur leuk zijn voor de doelgroep. Vast en zeker, maar voor ouders wat minder fijn. Die zien een choreografie die net niet goed is, krijgen slappe liedjes voor de kiezen en moeten de strapatsen van Elvin geduldig uitzitten.

Moraal: liefde is overal.