Longreads

Hoe een man ontdekt wie zijn oplichters zijn en ze terugstalkt

Een oplichter belt een potentieel slachtoffer. Dat had hij beter niet kunnen doen. Als het slachtoffer achter de hoofddader aan gaat, worden de rollen omgedraaid.

Foto iStock

Het afpersen van mensen door middel van phishing, hacken of het verspreiden van virussoftware is tegenwoordig uiterst winstgevend. De balletje-balletje-oplichters van vroeger zijn nu geslepen cybercriminelen die vanachter een computer in India of Rusland miljoenen weten binnen te slepen. Jaarlijks worden duizenden nietsvermoedende of niet zo technisch begaafde mensen slachtoffer van fraude via internet.

Zo ook de Amerikaanse Andrew Therrien, het onderwerp van een interessante longread van Bloomberg. Op een dag wordt hij gebeld door een deurwaarder die Therrien zegt dat hij een uitstaande schuld heeft. Maar Therrien weet heel zeker dat dit helemaal niet kan. Als hij aan de telefoon ruzie krijgt met de man, die vervolgens dreigt Therriens vrouw te verkrachten is Therrien ziedend.

Hij zint op wraak en belt het nummer terug dat de man gaf. Hij krijgt een medewerker van een incassobureau aan de lijn, die de man die Therrien gebeld heeft niet kent. Maar ze kunnen wel zien dat Therrien een schuld heeft bij een online kredietverstrekker. Alleen, die lening heeft Therrien al lang geleden terugbetaald. Hoe weten ze eigenlijk dat hij daar ooit een schuld had, begint Therrien zich af te vragen.

Fantoomschulden

Hij zoekt vervolgens online meer informatie op, volgt het spoor van het incassobureau, maakt soms een klein bedrag over om te zien waar het heen leidt en pleegt tientallen telefoontjes met andere deurwaarders en incassobedrijven. Als een pitbull bijt hij zich in de zaak vast. Hij belt mensen op hun werk en thuis, valt ze net zo lang lastig tot ze iets loslaten dat hem weer verder brengt op zijn speurtocht.

Zijn overtuigingskracht, die hij als verkoper van advertenties heeft, komt hierbij goed van pas. Zijn vasthoudendheid leidt er uiteindelijk toe dat hij een miljoenenfraude ontrafelt met het verkopen van fantoomschulden. En dan worden de rollen omgedraaid tussen Therrien en degene die de valse incasso’s int.

Lees het hele verhaal Millions Are Hounded for Debt They Don’t Owe. One Victim Fought Back, With a Vengeance, van Zeke Faux bij Bloomberg (4063 woorden, leestijd ongeveer 17 minuten).