FC Twente pakt drie punten tegen NAC, AZ gelijk tegen PEC Zwolle

De Enschedeërs konden de winst goed gebruiken en stijgen naar de veertiende plaats in de eredivisie.

NAC-speler Pablo Mari in duel met FC Twente-voetballer Tom Boere Foto ANP

FC Twente heeft dinsdagavond drie felbegeerde punten gepakt in Breda tegen NAC. In een duel dat in de tweede helft pas goed op gang kwam werd het 1-2. In Zwolle was minder actie te zien en speelden PEC Zwolle en AZ met 1-1 gelijk.

NAC - FC Twente: 1 - 2

De eerste helft verliep wat sufjes, ondanks dat spits Thierry Ambrose kort na de aftrap na een corner net de goal miste. Daarna was het enige andere hoogtepunt de commotie die ontstond nadat een vrije trap van FC Twente-middenvelder Danny Holla de arm van NAC-aanvaller Giovanni Korte raakte, waarbij de scheidsrechter geen penalty gaf.

Na de thee volgde aanzienlijk meer actie. Spits Oussama Assaidi bracht FC Twente op 1-0. De voorsprong werd een kwartier later door een blunder van verdediger Peet Bijen ongedaan gemaakt, die met een eigen doelpunt NAC weer op gelijkspel bracht. Hierna wist Assaidi met een prachtige goal in de kruising de winst te bezegelen voor FC Twente.

NAC probeerde nog meerdere malen de gelijkmaker te maken, maar slaagde hier niet in. Wel kreeg doelman Nigel Bertrams vijf minuten in de blessuretijd nog een rode kaart, toen hij de doorgebroken FC Twente-spits Luciano Slagveer neerhaalde.

De Enschedeërs konden de drie punten goed gebruiken. De zege doet de ploeg van Gertjan Verbeek stijgen van de laatste plek naar de 14e plaats, boven het net verslagen NAC - dat een plaatsje zakt naar positie zestien.

PEC Zwolle - AZ: 1 - 1

Na meerdere kansen die er net niet in gingen, zette Terell Ondaan de thuisploeg na ruim een halfuur op voorsprong. De vreugde was echter van korte duur: twee minuten later kopte AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh een corner binnen.

Twitter avatar PECZwolle PEC Zwolle AFGELOPEN! PEC Zwolle kreeg de ultieme kans op de zege, maar houdt een punt over aan het thuisduel met AZ. #zwoazhttps://t.co/5WIO3o7kzm

Na rust werd er van beide kanten nog het een en ander geprobeerd, maar dat mocht niet meer baten. PEC Zwolle-verdediger Bram van Polen maakte vlak voor het fluitsignaal nog een blunder, door een strafschop over te schieten. Door de uitslag blijven AZ en PEC staan waar ze staan in het klassement: respectievelijk tweede en vierde.

Nieuwe data afgelaste wedstrijden

Dinsdag werden ook nieuwe data bekendgemaakt voor de twee eredivisieduels die zondag moesten worden afgelast vanwege de hevige sneeuwval. Vitesse neemt het op 16 januari in Rotterdam op tegen Sparta. Feyenoord gaat een week later op 24 januari op bezoek bij FC Utrecht. Beide matches worden om 20.00 uur gespeeld.

    • Casper van der Veen