Gladheid op wegen, vlieg- en treinverkeer hervat

Na een dag met veel verkeershinder door de sneeuwval hervat de NS de gewone dienstregeling weer. Ook Schiphol gaat weer volgens schema vliegen.

Gestrande reizigers moesten de nacht doorbrengen in de vertrekhal van luchthaven Schiphol. Foto Michel van Bergen / ANP

Na een dag met veel hinder door sneeuwval is dinsdagochtend, zoals verwacht, veel sneeuw weer verdwenen. Door sneeuwresten en bevriezing van nat wegdek kan het nog wel glad zijn. Voor het hele land, uitgezonderd de Waddeneilanden, geldt daarom nog code geel. Het trein- en vliegverkeer komt met enige vertraging weer op gang.

Rijkswaterstaat strooit nog de hele ochtend op snelwegen, maar waarschuwt voor gladheid op op- en afritten in woonwijken, verbindingswegen en parallelrijstroken. Ook fiets- en voetpaden kunnen glibberig zijn. De gladheid zorgde ook voor lange files, rond 7.00 uur stond er ruim 230 kilometer file, en een aantal ongelukken. Op de A4 richting Amsterdam kwam een bestelbusje op zijn dak terecht, op de A28 kwamen vier auto’s met elkaar in botsing. Door ijsvorming moest de spitsstrook op de A7 richting Zaandam worden afgesloten.

De NS hervat weer de normale dienstregeling, maar waarschuwt dat het wel even kan duren voordat alle treinen weer normaal rijden. Hetzelfde geldt voor Rotterdam The Hague Airport en Schiphol. Alle start- en landingsbanen zijn weer sneeuwvrij, maar er is nog wel een aantal vluchten vertraagd. “We hebben twee dagen met sneeuw achter de rug, dat werkt nog wel even door in de operatie” , zo laat een woordvoerder van Schiphol weten aan persbureau ANP.

De luchthaven schrapte maandag eenderde van alle vluchten en plaatste 1.300 veldbedden waar gestrande reizigers de nacht konden doorbrengen. De weersverwachting is dat in de loop van dinsdagochtend de gladheid vrijwel overal verdwijnt. Tegen de avond kunnen de wegen dan opnieuw glad worden.

    • Anouk Eigenraam