Facebook gaat lokaal belasting afdragen

Nu wordt geld nog doorgesluisd naar het internationale Facebook-hoofdkantoor in Ierland, waardoor de onderneming nauwelijks belasting betaalt.

Foto Benoit Tessier / Reuters

Facebook gaat zijn belastingstructuur veranderen, zo meldt de mediareus dinsdag. Daardoor zal het bedrijf voortaan lokaal belasting betalen in landen waar inkomsten worden verworven. Nu wordt verdiend geld nog doorgesluisd naar het internationale Facebook-hoofdkantoor in Ierland, waardoor de onderneming nauwelijks belasting betaalt.

De lokale belastingen worden alleen betaald in landen waar Facebook een kantoor heeft. Het bedrijf heeft kantoren in meer dan dertig landen, waaronder in Nederland. Als een advertentie (de belangrijkste bron van inkomsten van Facebook) bijvoorbeeld in Singapore omzet oplevert, wordt die omzet in Singapore belast - en niet langer in Ierland, waar het internationale hoofdkantoor sinds 2010 is gevestigd.

Transparantie

Facebook waarschuwt dat het om een grote operatie gaat, die het bedrijf ergens in de eerste helft van 2019 hoopt af te ronden. Het bedrijf zegt met het besluit transparantie te willen bieden over zijn inkomsten aan lokale belastingdiensten. Het Italiaanse ministerie van Financiën sprak dinsdag van “een stap in de juiste richting”.

Lees ook ons interview met tech-ondernemer Peter Hinssen: ‘Techbedrijven persen Europa slechts uit’

Het techbedrijf is de afgelopen jaren herhaaldelijk bekritiseerd omdat het met creatieve bedrijfsconstructies het afdragen van inkomstenbelasting ontwijkt. Ook Apple, Amazon en Google worden van deze omstreden praktijken beschuldigd.

Vorig jaar stopte Facebook al met het doorsluizen van Britse inkomsten via Ierland. Dat deed het bedrijf nadat er ophef was ontstaan toen bekend werd dat in 2014 slechts 5.220 euro aan omzetbelasting was afgedragen.