Aanhouding bij aanslag in metro New York

Bij de aanslag bij een druk OV-knooppunt maandag raakten vier mensen gewond. De schade bleef beperkt doordat het explosief niet werkte zoals bedoeld.

Foto Justin Lane/EPA

Bij de explosie in een voetgangerstunnel in het centrum van New York maandag, is een verdachte aangehouden. Het gaat om een 27-jarige man uit Bangladesh. Hij wilde naar eigen zeggen de Amerikaanse luchtaanvallen op terreurgroep IS vergelden, schrijft AP dinsdag.

Het zou gaan om de 27-jarige Akayed Ullah, oorspronkelijk afkomstig uit Bangladesh. In 2011 verkreeg hij een speciaal visum voor de Verenigde Staten dat alleen gegeven wordt aan familieleden van Amerikaanse burgers. Autoriteiten zoeken momenteel naar familieleden van U llah. Ook meldden zij dat Ullah online naar IS propaganda zou hebben gekeken, maar hij geen banden met de terreurgroep zou hebben.

Ullah wordt het materieel steunen van een terreurbeweging, het gebruiken van een massavernietigingswapen en het aanvallen van een openbare locatie ten laste gelegd. Bij de aanslag liep de verdachte brandwonden op. Voorafgaande aan zijn gewelddaad plaatste Ullah de tekst “Trump, je hebt gefaald in het beschermen van je natie” op Facebook.

President Trump verklaarde naar aanleiding van de aanslag meer controle te willen op de immigratiestroom naar de VS. Ook wil hij visa voor familieleden van Amerikanen verder inperken.

Drukste OV-knooppunt

De pijpbom - een buis met daarin explosief materiaal - ontplofte middenin de ochtendspits in een tunnel nabij Times Square, in het hart van New York. De gang die van de metro naar het busstation Port Authority Bus Terminal leidde, is het drukste OV-knooppunt van de stad. Bij de explosie raakte alleen de verdachte zwaargewond. Hij had het explosief aan zijn lichaam bevestigd. Vier anderen werden voor lichte verwondingen behandeld. Het aantal slachtoffers bleef beperkt doordat de bom niet werkte zoals bedoeld.

Reactie van Bangladesh

De regering van Bangladesh zei in een reactie de actie van de verdachte te veroordelen en als het om terreur gaat een ‘zero tolerance’-beleid te hanteren. Het is de tweede aanslag in korte tijd in New York. Eind oktober reed een automobilist in het zakendistrict van de stad acht mensen dood.

    • Maartje Geels