Dodental stammenstrijd Zuid-Soedan stijgt naar 170

Twee clans in het midden van het land bevechten elkaar sinds vorige week. 342 huizen zijn platgebrand.

Zuid-Soedanese vrouwen, afgelopen zaterdag tijdens een vredesdemonstratie in hoofdstad Juba.
Zuid-Soedanese vrouwen, afgelopen zaterdag tijdens een vredesdemonstratie in hoofdstad Juba. Foto Stefanie Glinski/AFP

Het dodental van de stammengevechten in Zuid-Soedan is opgelopen naar ten minste 170. Dat zeggen regeringsfunctionarissen uit het Oost-Afrikaanse land dinsdag tegen de persbureaus Reuters en AFP. Het aantal gewonden loopt tegen de tweehonderd.

Sinds vorige week woensdag bevechten leden van de Ruop-stam en de Pakam-clan elkaar in de centraal gelegen deelstaat Lakes. De Ruop vielen de Pakam aan, die vervolgens in de tegenaanval gingen. Eind vorige week meldden de autoriteiten dat daarbij 45 doden waren gevallen.

Sindsdien hebben nog meer wraakacties plaatsgevonden. Inmiddels zijn als gevolg daarvan bijna 1.800 mensen op de vlucht geslagen, zegt een Zuid-Soedanees parlementslid tegen Reuters. 342 huizen zijn platgebrand.

Noodtoestand

De Zuid-Soedanese regering heeft maandag als reactie op het geweld drie maanden lang de noodtoestand afgekondigd in de deelstaat en enkele omliggende gebieden. Een probleem is volgens een woordvoerder van de overheid dat veel burgers wapens hebben. Het leger is erop uitgestuurd om daar wat aan te doen. “Wapens in de handen van burgers zullen worden weggenomen”, aldus de woordvoerder.

Niet alleen Zuid-Soedanese regeringstroepen zijn uitgerukt naar het gebied waar de stammenstrijd woedt. Ook militairen van de VN-missie in Zuid-Soedan UNMISS zijn actief. Zij verwijderen wegblokkades die de strijdende clans hebben opgeworpen.

Schaarste

Stammenstrijd komt vaker voor in het straatarme Zuid-Soedan. Vaak gaat het geweld over onenigheid over schaarse landbouwgrond, grasland voor vee of gewassen. Eind vorige maand vielen bij een gewapend conflict tussen twee andere stammen, de Murle en de Dinka Bor, ook al vijftig doden.

Lees ook: Honger is in Zuid-Soedan een doel van de oorlog geworden

Zuid-Soedan verkeert sinds 2013 in een staat van burgeroorlog. Aanhangers van voormalig vicepresident Riek Machar nemen het op tegen het regeringsleger van president Salva Kiir. Tienduizenden burgers en militairen zijn al om het leven gekomen. Beide partijen maken zich op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden. De oorlog heeft ook voor een humanitaire crisis gezorgd. Vier miljoen van de twaalf miljoen inwoners zijn ontheemd geraakt. Begin dit jaar werden vijf miljoen Zuid-Soedanezen getroffen door een hongersnood.

    • Vincent Sondermeijer