Recensie

Recensie Film

De wil om te leven is hartverwarmend

Romantisch drama Robin Cavendish raakte vanaf de nek verlamd door polio. Hij bekommerde zich niet alleen om zichzelf, maar ook om medepatiënten. De film over zijn leven is daardoor voor iedereen inspirerend.

Andrew Garfield en Claire Foy als Robin en Diana Cavendish in ‘Breathe’.
Andrew Garfield en Claire Foy als Robin en Diana Cavendish in ‘Breathe’.

Meester van de motion capture Andy Serkis (Gollem in Lord of the Rings, Caesar in Planet of the Apes) maakt zijn regiedebuut met het waargebeurde verhaal over Robin Cavendish, die in koloniaal Kenia van de late jaren vijftig getroffen wordt door polio en vanaf zijn nek af verlamd raakt. De enige manier om in leven te blijven is aan de beademing.

In Cavendish en zijn vrouw Diana ontmoeten we van die door de filmbizz geliefde echt bestaande personen: hun wil tot leven is hartverwarmend, of je nu wilt of niet. Voor Serkis is het niet zo’n vreemde keuze: hij speelde eerder zelf zanger Ian Dury, ook al zo’n energiek voorbeeld van iemand die zich niet door polio heeft laten kooien.

Het gevaar ligt altijd op de loer bij dit soort motivatiefilms dat ze moralistische trekjes hebben. Het is heerlijk om naar mensen te kijken die de problemen van het leven te lijf gaan – en daar met humor en succes in slagen. Maar wat als je dat zelf niet kunt?

Cavendish verlichtte zijn eigen lijden door allerhande rolstoelen en draagbare respiratoren uit te vinden en ondernam een krankzinnige vakantiereis naar Spanje. Daarmee laat zijn leven zien dat niet iedereen zo flink en sterk hoeft te zijn als hij, omdat iemand als Cavendish ook de verantwoordelijkheid nam zich om medepatiënten te bekommeren. Dat is dan weer voor iedereen inspirerend.