Cryptomunten delven in je tuintje

Digitale valuta In een schuur in de tuin ‘delven’ Jesse Smit en Timo Moors uit Amsterdam cryptomunten. Een investering die loont.

Timo Moors (links) en Jesse Smit bij hun schuur in Amsterdam-West.
Timo Moors (links) en Jesse Smit bij hun schuur in Amsterdam-West. Foto Remco Koers

Zonder de stroom- en internetkabels die naar binnen lopen, lijkt het op een simpele schuur. Maar zodra de schuifdeur van het groene tuinhuisje opengaat, is een aluminium rek gevuld met vier voedingen, drie moederborden en elf videokaarten te zien. Twee ventilatoren koelen de ruimte: de videokaarten mogen niet warmer worden dan 84 graden op het moment dat ze berekeningen uitvoeren.

Want in digitale munten kun je niet alleen handelen, je kunt ze ook zelf ‘delven’, online vaker aangeduid met de Engelse jargonterm mining. De rekenkracht van de elf videokaarten (grafische computerkaarten) in het schuurtje wordt gebruikt om cryptografische puzzels op te lossen. In ruil voor dat rekenwerk krijgen de eigenaren cryptomunten, en die virtuele munten kunnen Timo Moors (27) en Jesse Smit (27) weer in hun zak steken. Digitaal althans.

We gebruiken de maximale hoeveelheid stroom, zodat de stoppen er niet uit slaan als we de waterkoker aanzetten”, zegt Moors vanuit zijn tuin in Amsterdam-West. Een jaar geleden bouwde hij samen met jeugdvriend Smit deze ‘mineschuur’ – zoals ze hem zelf noemen. 24 uur per dag draaien de zelfgebouwde computers er nu op volle toeren.

Lees meer over cryptovaluta: Alles wat je wilt weten over bitcoin maar nooit durfde te vragen

Hitte en onophoudelijk gezoem

Waar traditioneel geld door centrale banken wordt vervaardigd, worden cryptomunten beheerd door een netwerk van gebruikers. Het idee achter deze technologie is dat transacties gedaan kunnen worden zonder de nodige tussenkomst van een bank of andere regulerende instanties.

Maar om lucratief te ‘delven’ moet je wel slim om kunnen gaan met een onzekere markt: je creëert digitale munten, waarvan je hóópt dat ze op lange termijn veel waard gaan worden. Smit: „Je kunt zelf kiezen welke munten je delft. Als je slim inspeelt op de markt, ben je er met de kosten voor stroom en de computers snel uit.”

Moors, die na zijn studie bedrijfskunde aandelen belegde bij BinckBank, zag in de zomer van 2016 potentie in ‘ether’: een virtuele munteenheid van het bedrijf Ethereum. Kenners schreven dat het delven van die munt weleens waardevol zou kunnen zijn. Het was logisch zijn vriend Smit om hulp te vragen: hij programmeert al sinds zijn vijftiende en heeft er na zijn middelbare school, zonder vervolgopleiding, zijn vak van gemaakt.

Ze begonnen met een computer in een klein houten frame, waar uiteindelijk vijf videokaarten in pasten. „Doorbeunen”, noemt Smit die eerste paar maanden nu. Maar na een paar doorgebrande moederborden en het vinden van de juiste software lukte het wel: een eigen computer speciaal gebouwd om digitale munten te delven.

Ik zou nu een nieuwe laptop kunnen kopen, maar als ik een jaartje wacht kan ik er met hetzelfde geld nog tien kopen

De kosten? Niet meer dan 1.000 euro. „Die computer stond gewoon hier, in de huiskamer. Maar dat werd vreselijk warm en daar werden mijn huisgenoten op een gegeven moment helemaal gek van”, zegt Moors. Om maar niet te spreken van het onophoudelijke gezoem van de ventilator voor de koeling.

Maar het prototype werkte en de munten kwamen binnen, dus besloten de twee het groter aan te pakken. Al lukte het niet meteen investeerders te vinden voor een eigen ‘mijnfabriek’. Met een paar vrienden legden ze daarom 6.000 euro bij elkaar en bouwden ze eind 2016 deze schuur in de tuin. In het begin konden ze daar drie tot vijf ether per dag mee delven. De investering in de computers en de energiekosten à 200 euro per maand werden binnen drie maanden uitbetaald: de waarde van ether is sinds de zomer van 2016 van 10 naar 400 euro gestegen. Hoeveel de schuur de heren heeft opgeleverd willen ze niet zeggen. „Ik weet niet of ik het chill vind als dat in de krant staat. Laten we zeggen dat we het er heel dik uit hebben”, concludeert Moors. Een klein deel van de munten verkochten ze om rekeningen en de huur mee te betalen, of in Timo’s geval een reis in Midden- en Zuid-Amerika. De overige munten laten ze rustig in waarde stijgen of gebruiken ze om mee te handelen.

Heb vertrouwen, investeer in bitcoins, schreef publicist Walt van der Linden in een opiniestuk.

Minen is nu mainstream

De ondernemers merken wel dat het delven van cryptomunten steeds populairder wordt. Zo zijn de videokaarten die de berekeningen doen steeds duurder en moeilijker te krijgen. Het internet staat vol met advies en informatie: minen is mainstream. Omdat het delven van munten zoals ether steeds lastiger wordt, zetten Smit en Moors nu in op andere valuta. De technologie werkt helaas zo dat hoe meer mensen dezelfde munt delven, hoe complexer de berekeningen worden. Op wat voor schaal particulieren in Nederland op dit moment delven is niet duidelijk, omdat ‘cryptozoekers’ zich nergens hoeven te registreren.

Afgelopen jaar begonnen steeds meer vrienden en kennissen de twee om advies te vragen. Welke munten moet je kopen? Wanneer moet je iets verkopen? Sinds een paar weken zijn ze daarom begonnen met het bedrijf Canary Pete, een verwijzing naar de kanariepiet die mijnwerkers vroeger mee de kolenmijn in namen om gevaarlijke gassen op te merken. Als de vogel doodging, was het duidelijk dat ook zij beter de mijn konden verlaten.

Wanneer een cryptomunt precies verkocht moet worden, is moeilijk in te schatten. Wel denken de ondernemers de risico’s te kunnen beperken: wat wordt er online over een munt geschreven? Hebben de kenners er vertrouwen in? De minimum inleg voor klanten, Smit en Moors hebben er nu vier, is 10.000 euro. Naast een vaste toelage per kwartaal vragen ze een percentage van de waardestijging.

Over de gevreesde ‘cryptobubbel’ maken ze zich niet zo’n zorgen. Toen de internetbubbel eind vorige eeuw knapte nadat aandeelhouders te veel hadden gespeculeerd op digitale ontwikkelingen, trok de markt in de jaren erna immers ook weer bij. Als je zorgvuldig je munten kiest en die niet in paniek allemaal verkoopt bij zo’n klap kun je alsnog veel geld verdienen, denken ze beiden.

Vooralsnog twijfelen ze er niet aan dat de munten alleen meer waard worden. Moors: „Je stelt je uitgaven uit. Ik zou nu bijvoorbeeld een nieuwe laptop kunnen kopen, maar als ik een jaartje wacht kan ik er met hetzelfde geld waarschijnlijk nog tien bijkopen.”