Brieven

Brieven 12/12/2017

Poetin

Geen opportunisme

Naar aanleiding van een artikel in Foreign Affairs over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen beschrijft Edward Luce president Poetin als „een opportunist” (Links Amerika heeft een ongezonde fixatie op Poetin, 8/12). Het schijnbare beïnvloeden van het verkiezingsresultaat was een opsteker voor Poetins ego en heeft zijn binnenlandse greep verstevigd. Luce negeert met deze inschatting de autoritaire koers die Poetin eigenhandig heeft ingezet, een politieke koers die de laatste jaren in de hele wereld navolging heeft gevonden. Hij heeft deze traditionele, nationalistische, patriottistische en fundamentalistisch-christelijke richting al bij zijn aanvaardingstoespraak in 1999 geformuleerd en daarna geduldig uitgewerkt. Zelfs de gedeelde status van Jeruzalem is uiteindelijk niet aan dit door Poetin ontstoken autoritarisme ontkomen.

Lerarenstaking

School is geen opvang

Dat zoveel ouders problemen hebben met weer een stakingsdag van leraren (Ouders hebben deze keer minder zin in de lerarenstaking, 8/12), waardoor zij opvang voor hun kinderen moeten regelen, zegt veel: school lijkt kinderopvang geworden. Juist daarom is het nodig dat leraren gaan staken.

Pakket-etiquette

Misbruik van burenhulp

„Het overhandigen van een pakket [aan de buurman] is géén sociale gebeurtenis”, schrijf Alex van der Hulst (Neem elk pakje aan, opdat eenieder uw pakje aanneemt, 8/12).

Een bedenkelijk advies in ons toch al ongezond egoïstische Nederland: „Gij zult consumeren, schoenen en hoeden bestellen op internet (goedkoop), laten afleveren bij uw buren (makkelijk), maar géén tijd of zin maken voor een kop koffie of gezellig gesprek met diezelfde buren.” Misbruik van burenhulp – nu begrijp ik waarom mijn buurvrouw zo schichtig doet als ze een pakketje bij me afhaalt.

Kind en geldgebrek

Leren liegen is niet oké

Dat dit gezin en vele andere gezinnen het zo zwaar hebben, is vreselijk (Sinterklaas sloeg deze jongen over, want er is thuis geen geld voor, 8/12). Ik gun het hun echt anders. Maar het stuitendste uit het verhaal vond ik nog wel de juf van de achtjarige jongen die hem opdroeg dan maar een cadeau te „verzinnen” bij het klasgesprek de dag na Sinterklaas. Pardon? U leert deze jongen dat hij beter kan liegen, dat hij zich moet schamen en dat het normaal is dat iedereen een spelcomputer krijgt en hij dus niet normaal is. Dat is echt zó niet oké!

WODC-rapport

Overeenkomst #MeToo

Wat is de overeenkomst tussen de #MeToo-discussie en de kritiek op het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), waar het ministerie zich bemoeide met een in principe onfhankelijk onderzoek over drugsbeleid?

In deze affaire én in de #MeToo-discussie dreigt zij (het WODC) de schuld te krijgen omdat ze het liet gebeuren. Terwijl het enige relevante is dat hij (in dit geval het ministerie) gewoon met zijn poten van haar af had moeten blijven.

Pumps

Mijn tenen krommen

Wat ben ik blij dat Monique Gooren dit onderwerp aan de orde stelt (Gooi je pumps het raam uit, Willemijn, Astrid, Annechien, 8/12).

Bijna dagelijks ‘krommen’ mijn tenen bij het zien van de dames op die hoge hakken. Bovendien zijn sommige pumps te hoog, wat je ziet aan een plooi in de kuit.

Buiten het feit dat bepaalde outfits vragen om ander schoeisel, leidt het zien van dit leed enorm af van het nieuws of het weer. Het neemt niet weg dat bij een mooi ontworpen jurkje een juiste pump het geheel prima kan ondersteunen, indien de drager op de pump kan lopen!

Correcties/aanvullingen

Pakketbezorgers

In Bezorging is nooit gratis (9/12, p. O&D4-5) wordt in de eerste alinea gesproken over een bezorger van UPC. Dat moet UPS zijn.