Recensie

AR na Pokémon Go

Na het succes van Pokémon Go leek het stil rond augmented reality (AR) in mobiele games. Geen ontwikkelaar wist de hype van maker Niantic te evenaren. Toch won AR, technologie om spelelementen via het mobiele scherm virtueel in de echte wereld te tonen, aan populariteit. In alle mobiele markten inspireert Pokemon Go augmented reality. Neem winkelketens Swarovski en Pottery Barn. Zij kwamen onlangs met apps om virtueel juwelen te passen en om virtueel thuis meubels te plaatsen.

AR wordt de nieuwe trend voor winkeliers, voorspellen onderzoekers. Dat geldt ook voor games; denk aan het langverwachte The Walking Dead: Our World dat in 2018 uitkomt. De lancering van Apple’s ARKit, om makers te helpen met deze nieuwe technologie, bij besturingssysteem iOS11 is belangrijk. Dit jaar verschenen tientallen AR-games die niet allemaal de moeite waard waren. Euclidean Lands AR is wel bijzonder. Het is een verrassende, innovatieve mix van de klassiekers Monument Valley en Lara Croft Go. Je leidt een avonturier in de Griekse Oudheid door veertig levels, elk gevormd als een Rubiks kubus. Door de vlakken te draaien, omzeil je vijanden en los je puzzels op. De AR-versie plaatst de kubussen op de eettafel of het treinzitje tegenover je. Geen baanbrekend gebruik van AR, maar deze eigenzinnige game is wel een van de beste van 2017.

    • Hans Klis