Albino’s in Tanzania stappen in het licht

MIss-verkiezingen

Tanzania hield de eerste verkiezingen in het land voor Miss & Mister Albino, al vrezen ze daar nog vaak voor hun leven.

Gemarteld door de zon en opgejaagd in de schaduw, omdat hun lichaamsdelen magische krachten zouden hebben: het is beter om geen albino te zijn in Afrika.

Maar toch: in het stadje Geita, in het noordwesten van Tanzania, is het afgelopen weekend voor de eerste keer een Miss en Mister Albino-verkiezing gehouden. Elizabeth James werd tot Miss verkozen en Richard Feruz tot Mister. Het thema van het evenement was Out of the shadow/Into the Light.

Voor veel albino’s is Afrika een vloek. Door hun tekort aan huidpigment dat bescherming biedt tegen ultraviolette stralen, krijgen ze snel huidkanker. Het felle licht snijdt als een mes in hun ogen. Tumoren komen gemakkelijk bij hen voor. In Tanzania wordt slechts twee procent van hen ouder dan veertig jaar.

Maar albino’s zijn ook het slachtoffer van corrupte medicijnmannen. Gedreven door hebzucht maken ze hun gewetenloze clientèle wijs dat drankjes, crèmes en poedertjes, gemaakt uit de beenderen van albino’s of hun hoofdharen, geluk brengen. Dat die middeltjes bescherming bieden tegen boze geesten.

Lees ook: Sinds dit weekeind heeft Tanzania een Mister Albino en een Miss Albino. Ze zijn hun angst voorbij. Bekijk deze fotoserie.

Vroeger werden albino’s nooit gedood om die reden. In sommige West-Afrikaanse culturen werden ze juist aanbeden omdat ze geluk zouden brengen. Maar in Tanzania, het land met de meeste albino’s op het Afrikaanse continent, moeten ze vrezen voor hun leven. Vooral in de regio rond Geita zijn albino’s de afgelopen jaren regelmatig het slachtoffer geweest van aanvallen, of zelfs van moord, blijkt uit een overzicht van de hulporganisatie Under the Same Sun.

Zwarte markt

Armen, benen en geslachtsdelen brengen op de zwarte markt gemakkelijk 50.000 euro op. Een heel lichaam misschien wel 75.000 euro. Voor de nageboorte van een albino wordt in de regio al snel duizend euro neergeteld.

Lange tijd hield de Tanzaniaanse overheid zich afzijdig. Maar na een aantal gruwelijke moorden zijn de autoriteiten nu tergend langzaam in actie gekomen. Ook wordt de laatste tijd serieus gekeken naar de gezondheidsproblemen van albino’s. In ziekenhuizen krijgen ze gratis sterke zonbeschermende crèmes. In Tanzania en buurland Kenia zitten albino’s tegenwoordig in het parlement. In Kenia is vorig jaar al een Miss Albino-verkiezing gehouden.

    • Koert Lindijer