Eerste Kamer staat wel stil bij grondwetswijziging 1917

Voorzitter Ankie Broekers-Knol stond bij aanvang van de plenaire vergadering uitvoerig stil bij de, volgens haar, historische betekenis van de grondwetswijziging waardoor mannen in 1917 het stemrecht verworven.

Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. Bart Maat/ANP

Het lag al gevoelig, de viering van de Grondwetswijziging die dinsdag precies 100 jaar geleden het passief kiesrecht voor vrouwen mogelijk maakte. De Tweede Kamer wilde daar geen spektakel van maken, want pas twee jaar later, in 1919 kregen vrouwen ook actief kiesrecht. In de Tweede Kamer werd dinsdag dan ook niets herdacht. In de Eerste Kamer wel. Voorzitter Ankie Broekers-Knol stond bij aanvang van de plenaire vergadering uitvoerig stil bij de, volgens haar, historische betekenis van die grondwetswijziging.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het 100-jarig jubileum dinsdag ook door de Tweede Kamer herdacht zou worden. In de Ridderzaal, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, een initiatief van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. En lange tijd ook ondersteund door Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. Zij zat zelfs in het comité van aanbeveling voor die herdenking. Maar die herdenking werd afgelopen najaar afgelast omdat vrouwen pas in 1919 vrouwen passief én actief kiesrecht kregen.

In de Eerste Kamer werd daar verbaasd op gereageerd. Daar had Broekers-Knol het ‘seniorenberaad’ nog gepolst of er bereidheid was om de op die dinsdag geplande plenaire vergadering een paar uur te schorsen voor die herdenking in de Ridderzaal.

De kwestie kwam in oktober nog even aan de orde tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Fractievoorzitter, Marianne Thieme maakte toen gewag van dat jubileum op 12 december. Waarop Arib afgemeten antwoordde: „dank u wel, maar het algemeen vrouwenkiesrecht was er pas in 1919.” Geen enkel ander Kamerlid sprak Arib tegen.

Lees ook: Meer respect voor grondwetswijziging 1917 zou niet misstaan

Zo ging dat jubileum dinsdag nagenoeg onopgemerkt voorbij. Er was de toespraak van Broekers-Knol. En ‘s ochtends verscheen heel kort het beeld van het eerste vrouwelijke Kamerlid, Suze Groeneweg op de gevel van de Tweede Kamer. Een ludieke actie van de Partij voor de Dieren. Die wilde eigenlijk alle voorvechters, indertijd, voor het vrouwenkiesrecht op die gevel projecteren. Maar dat mocht niet van de Tweede Kamer.

Een actie van Arib zelf? Nee, zegt haar woordvoerder. Het was de directeur Bedrijfsvoering die het verbood omdat daarmee de neutraliteit van het parlement in het geding zou komen. Maar volgens de PvdD zat Arib wel degelijk achter dat verbod. „Wij kregen van die directeur te horen dat het Presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, red.) geen toestemming wilde geven en daar zelfs contact over had gehad met burgemeester Pauline Krikke”, aldus een woordvoerder van Thieme.

    • Jos Verlaan