Wie in Abu Dhabi kocht deze Leonardo da Vinci?

Er is nog altijd onduidelijkheid over wie Salvator Mundi, het onlangs voor 450 miljoen dollar geveilde schilderij van Leonardo da Vinci dat in het net geopende Louvre Abu Dhabi komt te hangen, kocht.

Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo da Vinci dat voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar werd verkocht.
Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo da Vinci dat voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar werd verkocht. Foto Christie’s

De Da Vinci Code is nog steeds niet gekraakt. Ondanks vele berichten en officiële verklaringen blijft het onduidelijk wie de koper is van Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo da Vinci dat vorige maand voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar (382 miljoen euro) werd verkocht.

De feiten op een rij. Vorige week woensdag onthulde The New York Times dat de Saoedische prins Bader het paneel had gekocht. De krant had een document gezien waaruit bleek dat veilinghuis Christie’s de onbekende jonge prins na onderzoek en na het betalen van een borgsom van 100 miljoen dollar tot de veiling had toegelaten.

Bader reageerde met een verklaring dat het bericht „verrassend en inaccuraat” was. Maar hij ontkende niet de koper te zijn. Het net geopende Louvre Abu Dhabi meldde het schilderij te gaan exposeren.

Een dag later meldde The Wall Street Journal dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman de koper was. Op basis van diverse bronnen in de kunstwereld schreef de Amerikaanse krant dat Bin Salman geboden zou hebben via een intermediair. Prins Bader is nauw gelieerd aan de kroonprins.

Op vrijdag volgden gelijkluidende korte verklaringen van het Louvre Abu Dhabi en Christie’s. Het Ministerie van Cultuur en Toerisme van het golfstaatje heeft Salvator Mundi „verworven”.

Persbureau Reuters meldt een document te hebben gezien waarin het ministerie prins Bader op 12 november toestemming verleende om namens Abu Dhabi tot 500 miljoen dollar op Salvator Mundi te bieden. Een Saoedische overheidswoordvoerder heeft bevestigd dat prins Bader op Salvator Mundi bood namens Abu Dhabi.

Een woordvoerder van het Ministerie van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi bevestigde tegen Reuters dat het schilderij in het nieuwe Louvre komt te hangen. Of het schilderij ook door Abu Dhabi is aangekocht, wilde de woordvoerder niet bevestigen.

Die weigering voedt nieuwe speculaties. Zo vroeg The New York Times zich zaterdag af of prins Bader het schilderij in bruikleen of cadeau heeft gegeven aan Abu Dhabi.