Wauquiez is de nieuwe voorman van Frans rechts

Wauquiez staat voor moeilijke taak de diep verdeelde en in crisis verkerende partij te verenigen.

Laurent Wauquiez bij een politieke bijeenkomst in Saint-Priest.
Laurent Wauquiez bij een politieke bijeenkomst in Saint-Priest.

Oud-minister Laurent Wauquiez (42) is de nieuwe voorman van Frans rechts. Hij kreeg zondag in een internetpeiling onder leden van Les Républicains in de eerste kiesronde 75 procent van de stemmen. Een tweede ronde is daardoor niet nodig.

Florence Portelli, vertrouweling van verliezend presidentskandidaat François Fillon, haalde 16 procent en Maël de Calan, uit het kamp van ex-premier Alain Juppé, kwam niet verder dan 9 procent.

Wauquiez staat nu voor de moeilijke taak om de diep verdeelde en in crisis verkerende partij te verenigen. De partij is tot nu toe hoegenaamd onzichtbaar in de oppositie tegenover de regering van president Emmanuel Macron. „Rechts is terug”, zei Wauquiez in een eerste reactie over zijn winst.

Lees ook: Hij moet Les Républicains gaan redden

Als vertegenwoordiger van de uiterst rechtse vleugel van zijn partij zet Wauquiez de op identiteitsvragen gerichte koers van oud-president Nicolas Sarkozy voort. Hij hoopt met scherpere posities over immigratie, islam en Europa kiezers bij het Front National van Marine Le Pen weg te lokken.

Maar meer in het centrum opererende politici, zoals Juppé, kunnen zich daar niet in vinden en neigen naar steun voor Macron. Dat Wauquiez weigerde bij de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen in mei een voorkeur uit te spreken voor Emmanuel Macron tegenover Marine Le Pen, heeft veel kwaad bloed gezet.

Portelli zei afgelopen week dat ze het gevoel had „zich te prostitueren” als ze met Wauquiez zou moeten werken. Ze benadrukte zondag dat slechts de helft van de betalende leden van de Republikeinen de moeite had genomen een stem uit te brengen.