Opinie

Waarom je nooit meer je 06-nummer verandert

Veel bedrijven dwingen nieuwe medewerkers hun eigen 06-nummer in te ruilen voor een ‘zakelijk’ nummer. Dat is een slecht idee, schrijft Marc Hijink.

‘Goedemiddag meneer Meeus, waarmee kan ik u helpen?’ Blijkbaar weten ze bij de afdeling Verloren Voorwerpen van NS nog steeds niet dat ik twaalf jaar geleden het telefoonnummer van een collega overnam. Hij werd correspondent in de VS en leverde zijn Nederlandse telefoon in. Dat was in de tijd dat mobiele nummers nog doorgeschoven werden, als ongebruikte leaseauto’s.

Af en toe steekt deze persoonsverwisseling weer de kop op, in de vorm van een verdwaald WhatsAppje of een klantencontact uit een ver verleden. Dat herinnert mij er weer aan hoe persoonlijk je telefoonnummer is geworden. Al bellen we minder, al is sms uit de mode geraakt, het belang van je 06-nummer wordt alleen maar groter.

Meer dan je contactenlijst

Het is niet alleen je contactenlijst. Je telefoonnummer is een vingerafdruk waarmee je je bij andere diensten legitimeert: het is de code waarmee je inlogt of je identificeert bij de Belastingdienst, de gemeente, bij banken, bij WhatsApp, iCloud of Twitter. En in allerlei klantensystemen, zoals bij NS. Die weten nu dat meneer Hijink zijn grijze petje in de trein naar Den Haag heeft laten liggen, niet meneer Meeus.

Grote kans dat ik met mijn huidige nummer het graf in ga. En ik ben niet de enige. Een rondvraag onder lezers leverde recordhouders op die al meer dan twintig jaar hetzelfde mobiele nummer hebben. Ter vergelijking: een Nederlands huwelijk duurt gemiddeld vijftien jaar. We zijn trouwer aan ons telefoonnummer dan aan onze partners.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik af en toe nog wel eens mijn vorige 06-nummer bel. Een jaar of tien geleden leverde ik het in, een prachtige combinatie met vijf vijven op een rij. Onbegrijpelijk dat dit nummer nog geen tweede leven heeft gekregen: niemand neemt op.

Die ongebruikte nummers vormen een probleem. Er zijn in Nederland zo’n 60 miljoen tiencijferige 06-nummers beschikbaar. Genoeg voor 17 miljoen inwoners, maar niet voor alle apparaten die we in de toekomst nog willen verbinden.

We zijn trouwer aan ons telefoonnummer dan aan onze partners

Schaarste aan telefoonnummers

De Autoriteit Consumenten & Markt (ACM), die de nummers uitgeeft, waarschuwt al jaren voor schaarste. 54 miljoen nummers zijn uitgegeven en eenderde daarvan ligt te verstoffen op een plank bij de provider.

De nummerblokken zijn ooit uitgegeven in reeksen van een miljoen en kunnen alleen als ‘blok’ worden gerecycled. Het zou veel logischer zijn om elk ongebruikt nummer na een jaartje weer terug te geven. Dat kan de onderliggende ict-infrastructuur van de telecomproviders echter niet aan. Het gooit ook oude internationale afspraken in de war, uit de tijd dat mobiel nog om bellen ging, niet om data.

Lees ook: Kinderen moeten beschermd worden tegen Google, Facebook en nieuwsgierige ouders

Nummerblokken worden inmiddels per tienduizend uitgeleverd – zo kunnen ze makkelijker worden ingenomen. Afgelopen week moest provider Globetouch nog honderdduizend ongebruikte nummers inleveren. Andere maatregelen: tablet-pc’s en apparaten krijgen geen 06-nummers meer maar 12-cijferige 097-nummers. ACM houdt de nummerreeksen 06-0 en 06-9 ook nog even achter de hand voor extra speelruimte.

Het probleem dat onopgelost blijft: bedrijven die nieuwe medewerkers dwingen hun 06-nummer in te ruilen voor een ‘zakelijk’ nummer. Twaalf jaar geleden accepteerde je dat nog, nu voelt het toch als stoken in een goed huwelijk.

Marc Hijink is techredacteur