Trumpblog

Trump niet van plan Mueller te ontslaan

We hebben een nieuw blog geopend

Dit blog is gesloten. Hier zijn we verdergegaan met bloggen over Trump en zijn regering.

Trump niet van plan speciale aanklager te ontslaan

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. Dat zei Trump zondag tegen verslaggevers, meldt Reuters. De president werd naar de positie van Mueller gevraagd, omdat een gerucht de ronde doet dat hij nog voor Kerst zou worden weggestuurd.

"Nee, dat ben ik niet", antwoordde Trump op de vraag of hij van plan is een onderzoek te starten naar Mueller, zodat hij ontslagen kan worden. Mueller is belast met het onderzoek naar eventuele Russische beïnvloeding van de verkiezingen.

Wel zei Trump dat de kritiek op Mueller toeneemt. "Het ziet er niet goed uit. Het is best wel triest om te zien dat mijn mensen erg van streek zijn over het onderzoek", zei Trump.

Dit weekend zei een van Trumps voormalige werknemers dat Mueller onrechtmatig tienduizenden e-mails in handen heeft gekregen. Mueller kreeg de mails onrechtmatig van de General Services Administration (GSA), een overheidsorganisatie die helpt het ambtelijk apparaat te coördineren, aldus Trump for America (TFA), dat de overgangsperiode coördineerde namens Trump.

Republikeins ongenoegen

De beschuldiging is een nieuwe uiting van het ongenoegen in Republikeinse kringen over het werk van Mueller. De aanklager werd in mei aangesteld om de banden van Trumps campagneteam met de Russen te onderzoeken. Die zijn er volgens Trump niet:

"Ik kan me niet voorstellen dat zij iets hebben misdaan, eerlijk gezegd. Omdat, zoals we eerder hebben gezegd, er is geen heimelijke samenwerking. Er is geen enkele vorm van samenspanning."

'Speciale aanklager heeft duizenden e-mails transitieteam in bezit'

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft de beschikking over duizenden verzonden en ontvangen e-mails van het transitieteam van Trump. Dat zeggen bronnen dichtbij het team, meldt AP. Volgens een advocaat van Trump zijn de e-mails onrechtmatig verkregen.

Mueller doet onderzoek naar banden tussen het campagne- en transitieteam van de president en Rusland. Volgens advocaat Kory Langhofer vroeg de speciaal aanklager de e-mails afgelopen zomer op bij de federale logistieke organisatie GSA die de e-mails had opgeslagen. Niet bij het transitieteam zelf.

Lees ook: Trump blijft gevallen Flynn verdedigen

Het zou gaan om tienduizenden e-mails van dertien belangrijke functionarissen van Trumps transitieteam, onder wie de adviseur Michael Flynn die onlangs toegegeven heeft dat hij gelogen heeft tegen de FBI. In de berichten zouden onder meer internationaal beleid en aanstellingen voor overheidsfuncties zijn besproken. Langhofer schrijft aan een commissie van het Amerikaanse Congres dat de GSA niet de bevoegdheid had om deze te delen met Mueller.

Mueller onder vuur

Een woordvoerder van de speciaal aanklager zegt in een reactie dat alle documenten binnen het onderzoek op wettelijke wijze zijn verkregen. Volgens Democratische politici proberen Trump-getrouwen het onafhankelijke onderzoek van Mueller naar de president en zijn team in diskrediet te brengen. Trump heeft zich openlijk uitgesproken tegen het onderzoek en altijd ontkend dat er in het geheim is samengewerkt met Rusland.

Mueller zou onrechtmatig e-mails van het transitieteam van Trump hebben verkregen. Foto Andrew Harnik/AP

Trump: belastingplan is kerstcadeau

Met zijn plan voor belastingverlaging vervult Donald Trump de rol van de kerstman. Dat vindt hij zelf tenminste. Tegenover journalisten noemde hij het plan, waar Republikeinen het vrijdag over eens werden "een van de beste kerstcadeaus voor mensen met een middeninkomen", schrijft persbureau AFP.

Volgens Donald Trump zal zijn plan, waarbij onder meer de belasting voor grote bedrijven daalt van 37 naar 21 procent, goed zijn voor de werkgelegenheid. En het gaat al goed met de economie, zei Trump: "De groei is nu 3 procent. Dat had niemand gedacht. We kunnen wel naar 4, 5, misschien wel 6 procent."

Criticasters zeggen dat vooral rijke Amerikanen profiteren van het plan. 62 procent van het voordeel zou naar hen gaan. De regering verdedigt het plan door te zeggen dat de economie er in het algemeen van profiteert en daardoor dus ook de mensen met lage en middeninkomens.

Volgende week moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich nog over het plan uitspraken. Als Trump een meerderheid behaalt betekent dat zijn grootste politieke overwinning als president.

'Trump overweegt verkoop Boeings aan Iran te dwarsbomen'

De regering van president Trump overweegt de voorgenomen verkoop van vliegtuigen van Boeing en Airbus aan Iran te verbieden. Dat meldt Bloomberg, op basis van ingewijden. Er ligt nog geen concreet plan van Trump.

Nadat er in 2015 een deal werd gesloten tussen Iran aan de ene kant en de VS en de EU aan de andere kant over de nucleaire activiteiten van Iran, trok de internationale gemeenschap een hoop van de economische sancties tegen Iran in. Daarop werden veel zakendeals gesloten. Boeing tekende een overeenkomst om zo'n tachtig vliegtuigen te leveren aan Iran, voor omgerekend 16 miljard euro.

Ook het Europese Airbus sloot een flinke deal. De VS, toen nog onder leiding van Obama, gaven toestemming voor de deal; ook aan Airbus, dat veel Amerikaanse onderdelen gebruikt en dus toestemming nodig had.

De Irandeal is Trump een doorn in het oog. Hij noemde het akkoord meerdere malen "de slechtste deal ooit". Onder meer het raketprogramma van Iran valt er niet onder. Ook vindt hij de betrokkenheid van Iran bij de oorlog in Syrië en Jemen een ondermijning van de "geest van het akkoord". Trump zou onder meer zorgen hebben dat de Boeings gebruikt worden door Iran voor transporten naar Syrië.

Republikeinen VS komen tot één belastingplan

Na enkele weken van onzekerheid zijn Republikeinen in de Verenigde Staten er vrijdagavond lokale tijd in geslaagd het eens te worden over het hervormen van het belastingstelsel. In de uiteindelijke afspraken gaat de belasting voor grote bedrijven omlaag van 37 procent naar 21 procent, schrijft persbureau AP. Ook de meeste burgers gaan minder belasting betalen, hoewel rijke Amerikanen daar meer van profiteren dan arme.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat stemden de afgelopen weken al afzonderlijk van elkaar in met de belastingverlagingen die president Trump de Amerikanen heeft beloofd. Het punt was dat de plannen waarover beide huizen zich uitspraken van elkaar verschilden. Nu zijn de Republikeinse fracties het dus eens geworden over één plan.

Lees hier meer over het definitieve belastingplan

Senator Rubio stemt in met omvangrijk belastingplan

Republikeins senator Marco Rubio heeft via zijn woordvoerder toegezegd dat hij in zal stemmen met het belastingplan van zijn partij. Dat kost de staat ongeveer 1,5 biljoen dollar (1,3 biljoen euro). Daarmee is de kans toegenomen dat het voorstel volgende week door het Amerikaans Congres wordt aangenomen. De invloedrijke senator uit Florida dreigde tegen te stemmen en eiste dat het plan zou worden aangepast. Rubio wilde een hogere bijdrage voor kinderen uit lage inkomensgroepen en die is nu in het voorstel opgenomen.

Rubio twitterde dat Washington veel te lang niet heeft geluisterd naar de "Amerikaanse arbeidersklasse". Volgens hem is de aanpassing in het plan van de Republikeinen "een goede stap richting bredere hervormingen die zowel pro-groei als pro-arbeider zijn".

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio For far too long, Washington has ignored and left behind the American working class. Increasing the refundability o… https://t.co/PRWwvxuN1h

Wordt het voorstel aangenomen, dan betekent dat voor de Republikeinen de eerste belangrijke wetswijzing tijdens het presidentschap van Donald Trump. Het zou de meest ingrijpende belastingvernieuwing in de Verenigde Staten zijn in drie decennia.

Trump komt met nieuwe nationale veiligheidsstrategie

President Trump gaat maandag een nieuwe nationale veiligheidsstrategie (NSS) aankondigen. Dat heeft zijn nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster dinsdag gezegd, melden persbureaus Reuters en AP. De NSS is een document waarin de Amerikaanse overheid de belangrijkste bedreigingen voor het land aanwijst, en manieren aandraagt om de veiligheidspositie te verbeteren.

Het grootste gevaar voor de Verenigde Staten vormen volgens Trump de hybride oorlogsvoeringstactieken van Rusland. Daarmee doelt hij op een manier van oorlogvoeren die gebaseerd is op cyberaanvallen, het zaaien van onrust en verdeeldheid, en operaties door militairen zonder insignes. De Russen bedienden zich van deze strategie bij de annexatie van de Krim in 2014.

Trump ziet de wapenprogramma's van Iran en Noord-Korea ook als een bedreiging. Later op de dag zei minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat hij denkt dat het mogelijk is om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te ontmantelen met diplomatieke middelen. De minister zei dat de VS klaar is om te onderhandelen zodra Pyongyang daar voor open staat.

McMaster zei dinsdag dat Trumps met het document de veiligheid van de Amerikaanse bevolking voorop stelt, net als het bevorderen van de welvaart in de VS, "het bewaken van de vrede via machtsvertoon" en het verspreiden van Amerikaanse invloed. De huidige versie van de NSS werd in februari 2015 gepresenteerd door Trumps voorganger Barack Obama.

Amerikaans leger laat vanaf 1 januari transgenders toe

Transgenders kunnen zich vanaf 1 januari aanmelden bij het Amerikaanse leger, ondanks eerdere bezwaren van president Donald Trump. Dat meldt persbureau AP maandag na een verklaring van een woordvoerder van het Pentagon. Een federale rechter in Washington besloot dat de datum van 1 januari gewoon gehaald kan worden.

Het Pentagon had eerder om uitstel gevraagd omdat er nog personeel moest worden opgeleid om de aanvragen van de transgenders op medische gronden te kunnen beoordelen. De rechter heeft dit verzoek maandag verworpen omdat het gebaseerd was op "vage beweringen".

Lees ook: Federale rechtbank: Trump mag transgenders niet weren uit leger

De zaak kwam voor de rechter nadat Trump in juli liet weten transgenders te willen weren uit het leger. Een aantal transgender militairen stapten vervolgens naar de rechter om het verbod ongrondwettig te verklaren en de invoer te blokkeren. Eind oktober besloot de federale rechter in Washington dat Trump transgenders niet mag weren uit het leger.

VS willen weer naar de maan

De Verenigde Staten willen weer Amerikaanse astronauten op de maan laten landen. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis tekent president Donald Trump maandag het document 'Space Policy Directive 1'. Daarin staan ook plannen om astronauten uiteindelijk naar Mars te sturen.

Het Witte Huis wil ervoor zorgen dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tot "een innovatief programma voor ruimteonderzoek" komt. Trump zou de beslissing genomen hebben op aanbeveling van de National Space Council, een adviesorgaan van de president. Het Witte Huis wil van de VS "een drijvende kracht maken binnen de ruimtevaartindustrie, nieuwe kennis over de kosmos vergaren en ongelooflijke technologie aansporen".

De VS waren de eerste die astronauten succesvol lieten landen op de maan in 1969. De laatste keer dat de Amerikanen een landing deden was 45 jaar geleden in 1972. Een maanlandingsproject van president George Bush in 2004 werd stopgezet door zijn opvolger president Barack Obama omdat het te duur was en niet innovatief genoeg.

Foto Yuri Gripas/Reuters

Nieuw Trumpblog...

Welkom! Een nieuwe week met waarschijnlijk weer genoeg nieuws uit de Verenigde Staten.

U kunt hier ons vorige blog teruglezen.