OM eist 18 jaar cel tegen Mark de J. voor moord op Everink

Het Openbaar Ministerie stelt dat de tenniscoach bewust naar het huis van Everink ging om hem om het leven te brengen.

Onderzoek bij de villa van Koen Everink in Bilthoven, vlak na zijn dood.
Onderzoek bij de villa van Koen Everink in Bilthoven, vlak na zijn dood. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Tegen voormalig tenniscoach Mark de J. is maandag een celstraf van achttien jaar geëist voor het doden van zakenman Koen Everink. Het OM stelt dat De J. met voorbedachten rade naar diens huis is gegaan om hem om het leven te brengen. Ook het feit dat hij Everink levenloos zou hebben achtergelaten in de woning waar ook diens zesjarige dochtertje aanwezig was, wordt hem zwaar aangerekend.

Everink werd op 4 maart 2016 dood aangetroffen in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gebracht. Uiteindelijk vond Everinks dochter hem ‘s ochtends in een plas bloed. De J. was op de avond van de moord bij Everink op bezoek geweest. De twee waren met elkaar bevriend.

De J. zelf heeft altijd ontkend dat hij iets met de moord te maken had en stelt dat hij door meerdere mannen is ontvoerd. Een aantal van hen zou vervolgens de villa van Everink zijn binnengegaan en hem hebben vermoord. Het OM vindt die verklaring echter “ongeloofwaardig” en stelt dat De J. bewust met mes op zak naar het huis van Everink is gereden.

Lees ook: ‘Ontvoerde’ De J. vond in eigen auto horloge Everink

De J. had een gokschuld van ruim 80.000 euro bij de zakenman en moest die de dag na de ontmoeting terugbetalen. De tenniscoach was daartoe niet in staat. Everink voerde echter de druk op om het geld terug te krijgen. Ook dreigden volgens het OM de ouders van De J. weer achter de gokschuld te komen, wat De J. ertoe deed besluiten om de zakenman om het leven te brengen.

De J.: meerdere daders

De zitting maandagochtend begon met een hervatting van het feitenonderzoek zoals dat in mei dit jaar eindigde nadat de advocaat van Mark de J. zijn taken had neergelegd. Met een nieuwe advocaat naast zich werd de verdachte vanmorgen omringd door drie deskundigen, een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en twee deskundigen van ‘concurrent’ Independent Forensic Services (IFS). Beide onderzoeksinstituten verschillen van mening over het meest waarschijnlijk scenario dat de dood van zakenman Koen Everink kan verklaren.

Volgens IFS, dat is ingeschakeld door de verdediging, is Everink omgekomen door steekverwondingen, stomp geweld en mogelijk verstikking. Hij zou in totaal 24 keer zijn gestoken. Het is volgens het instituut onwaarschijnlijk dat één persoon al dit geweld tegelijkertijd kan uitvoeren.

Maar volgens het NFI, dat onderzoek heeft gedaan in opdracht van de overheid, is dat best mogelijk en is de verstikking veroorzaakt door het steken en niet door eventueel ‘smoren’. Dit betekent dat volgens het NFI ook één dader tot het gebruikte geweld in staat moet zijn geweest. De rechtbank ondervroeg beide onderzoeksinstituten kritisch naar hun bevindingen.

Zaak liep vertraging op

De zaak tegen Mark de J. liep eerder dit jaar vertraging op nadat zijn vorige advocaat de verdediging neerlegde. De J. moest daardoor op zoek naar een nieuwe raadsman. De inhoudelijke behandeling van de zaak bij de rechtbank in Utrecht lag sindsdien stil.

De J.’s vorige advocaat nam die beslissing omdat hij vond dat aanvullend dna-onderzoek nodig was naar de dood van Everink. Mogelijk is daarmee zijn onschuld te bewijzen. Maar de rechtbank vond zulk onderzoek niet nodig. De J. heeft intussen een nieuwe advocaat gevonden.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak staan ook dinsdag en woensdag gepland. Over anderhalve maand doet de rechter uitspraak.