Voetbal in winterwonderland: KNVB laat supporters en clubs in het ongewisse

Foto's ANP Pro Shots

Heen en weer met bezems, sneeuwschuivers en zelfs tractoren kwamen eraan te pas. Hoe hard er ook gewerkt werd op de Nederlandse velden, sommige bleven zondag maagdelijk wit en onbespeelbaar. De wedstrijden FC Utrecht - Feyenoord en Sparta - Vitesse werden eerst uitgesteld en later alsnog afgelast. Het KNMI waarschuwde zaterdag al voor zware sneeuwval en de ANWB adviseerde automobilisten niet de weg op te gaan. Het had supporters er niet van weerhouden om toch naar de stadions te gaan en de KNVB ondernam geen actie op de waarschuwingen. Het late afgelasten leidde tot felle kritiek op de voetbalbond via sociale media. Ook trainers, clubbestuurders en scheidsrechters waren kritisch. Zo zei Kevin Blom, scheidsrechter bij Ajax - PSV dat doorging met het dak van de Arena gesloten, ook zijn vraagtekens te hebben bij het door laten gaan van de wedstrijden. „Onderweg was het heel gevaarlijk”, zei Blom, die vanuit Alphen aan den Rijn langzaam naar Amsterdam reed, tegen het ANP. „Ik dacht: moeten we dan echt alles aan de kant zetten om deze wedstrijd te laten doorgaan? Maar ik ga daar niet over, het is aan de gemeente en de burgemeester om een besluit te nemen.” Ook de KNVB wees naar lokale overheden om te oordelen over situaties buiten de stadions. „De clubs en de scheidsrechter besluiten samen met de KNVB over de omstandigheden binnen het stadion. De lokale overheid gaat over de situatie daar buiten”, aldus een woordvoerder. De KNVB wil op korte termijn met het Supporterscollectief en gedupeerde clubs spreken. „Laat dit vooral een leermoment zijn.” (NRC)