Voetbal gegarandeerd, veiligheid niet

Ophef na sneeuwval 9.000 mensen kwamen niet opdagen, 450 PSV-fans waren halverwege nog steeds onderweg: had het duel wel moeten doorgaan?

Foto ANP

Door de sneeuwval heeft Toon Gerbrands zondag drieënhalf uur gedaan over honderd kilometer snelweg. De tijd tikte angstvallig voort op het dashboard, maar toen hij bij de Arena aankwam en zijn lederen stoel opzocht, bleek hij nog ruim op tijd voor misschien wel een van de belangrijkste duels van het jaar. Hij wél.

Enkele honderden supporters van PSV hebben het minder getroffen. De vijf bussen die hen naar de Arena vervoeren staan muurvast ter hoogte van Utrecht. Het is tien over vier en hoewel de wedstrijd met een kwartier is uitgesteld wegens de sneeuwval, vermoeden deze fans dan al dat ze die dag geen minuut van de wedstrijd zullen zien. En zo geschiedde.

Ajax - PSV zal daarom niet alleen beklijven om de dreun die Ajax uitdeelde (3-0), maar ook om de onvrede over de doorgang van de wedstrijd, de meer dan tienduizend fans die het duel niet konden bezoeken en het treurige beeld van zo’n 450 PSV-aanhangers die in de zestigste minuut van de wedstrijd nog altijd onderweg waren naar de Arena, omdat dat nou eenmaal politieprotocol is.

Terwijl zij voortsukkelden over de snelweg, bewogen duizenden mensen zich naar een stadion dat met zijn besneeuwde dak nog het meeste weg had van een ufo uit een Arctisch universum. De straten waren glibberig, de wegen soms ontoegankelijk, maar deze mensen gingen trouw naar de plek waar ze om het weekend te vinden zijn. Als slaven van het voetbal.

Type hondstrouwe fan

Was dit hun eigen verantwoordelijkheid? Of hadden de autoriteiten moeten voorkomen dat het type hondstrouwe fan te allen tijde zijn club volgt, ook al raadde zowel het KNMI als de ANWB autobestuurders af om de weg op te gaan? Niemand dwingt supporters de deur uit te gaan, maar kaartjes voor topduels zijn even duur als zeldzaam en bovendien stond de titel zondag op het spel. Bij winst kon Ajax aansluiting houden, bij verlies zou PSV de voorsprong op Ajax uitbreiden naar dertien punten. Scheur je kaart dan maar eens doormidden.

Het grote voordeel van de Arena was nu het grootste nadeel: door het dak kan er altijd gevoetbald worden, waardoor de situatie erbuiten wel erg nijpend moet zijn wil de lokale driehoek van burgemeester, politie en het OM het duel af te lasten. . „Wij hoeven alleen groen licht te geven voor de wedstrijd zelf”, zegt de woordvoerder van Ajax. „De omstandigheden erbuiten zijn niet aan ons.”

Van tevoren laat scheidsrechter Kevin Blom doorschemeren dat de wedstrijd niet gespeeld zou moeten worden. „Als ik het voor het zeggen had, had ik het wel geweten.” Maar ook hij gaat er niet over. Zijn zeggenschap beperkt zich tot het rollen van de bal en de zichtbaarheid van de lijnen.

Terwijl vierhonderd supporters van PSV vaststaan bij Utrecht, twittert John van Lottum, commercieel manager bij Fox Sports, dat mensen gewoon „op tijd moeten vertrekken” en dat 800.000 mensen thuis klaarzitten voor de topper. De eredivisie wordt bovendien in 185 landen uitgezonden: moeten die kijkers dan teleurgesteld worden omdat de mensen mét een kaartje erbij willen zijn? Later twittert Van Lottum nog een foto als hij in de sneeuw voor de Arena staat: „Ik ben er.”

Twitter avatar johnvanlottum John van Lottum Ik ben er! Veel plezier iedereen. https://t.co/TrsQWKEsRY

Veel andere toeschouwers zijn er niet. Ajax schat dat negenduizend toeschouwers niet gekomen zijn en meldt dat er zesduizend zijn gearriveerd in het kwartiertje dat het duel later begon. „Sportief en commercieel begrijp ik de keuze wel”, zegt Toon Gerbrands, die zag dat zo’n zeshonderd PSV-supporters de wedstrijd wel hadden gehaald. „Als je de weging naar de toeschouwers legt, dan moet je de wedstrijd verplaatsen.”

Lees ook PSV verliest drie punten, aanzien en alle momentum

Tegemoetkoming PSV

Ajax-trainer Marcel Keizer vindt dat er niet gevoetbald had moeten worden. „Ik hoop maar dat alles goed gaat”, zegt hij over de terugreis van de toeschouwers. „We hadden moeten besluiten om allemaal niet te spelen. Volgens mij wist toch iedereen wat voor weer eraan kwam?”

PSV-coach Phillip Cocu: „Je moet je afvragen of de veiligheid van alle fans is gewaarborgd. Ik denk dat we hier kritisch naar moeten kijken.”

De PSV-fans die de Arena nooit haalden, zullen door hun club tegemoet gekomen worden, aldus PSV. „We hebben vijf uur in de bus gezeten om uiteindelijk bij een tankstation in Breukelen wat te eten”, vat supporter René Schuurmans zijn dag samen vanuit de bus. Op hun mobiele telefoons zagen ze hoe PSV met 3-0 werd afgedroogd. „Een heel teleurstellende dag.”

    • Fabian van der Poll