Verdachte aangehouden in zaak-Milica van Doorn

De negentienjarige havo-scholier werd in 1992 in Zaandam verkracht en vermoord. De verdachte kwam naar voren uit een groot DNA-verwantschapsonderzoek.

Foto Evert Elzinga/ANP

De politie heeft een verdachte aangehouden voor de moord op en verkrachting van Milica van Doorn, 25 jaar geleden in Zaandam. Dat heeft de politie Noord-Holland maandagmorgen bekendgemaakt.

De verdachte, een 47-jarige Zaandammer, kwam naar voren uit een groot DNA-verwantschapsonderzoek dat politie en justitie vorige maand opzetten. 133 Zaandammers met een Turkse achtergrond kregen de oproep hun DNA af te staan. Eén van hen bleek een familielid van de dader, wiens DNA-sporen op Van Doorns lichaam zijn aangetroffen.

Via het familielid kwam de politie uit bij de verdachte, die zaterdag is gearresteerd. Hij bleek een van de mannen te zijn aan wie de politie had gevraagd hun erfelijk materiaal in te leveren. Hij had dat, net als één andere man, geweigerd. Na zijn aanhouding moest de verdachte alsnog een DNA-test afleggen. Daaruit kwam een volledige match met het DNA-daderprofiel, zei de politie maandagmorgen op een persconferentie in Zaandijk.

Twitter avatar POL_ZAW POL_ZAW Nu is Robert Miltenburg, namens de familie van Milica van Doorn aan het woord. Hij geeft een reactie op de aanhoudi… https://t.co/5z9qhS5RX6

Dinsdag wordt de verdachte, die momenteel alleen contact mag hebben met zijn advocaat, voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet besluiten of hij langer vast mag blijven zitten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van verkrachting en moord of doodslag.

Vijver

Het lichaam van de negentienjarige Van Doorn werd op 8 juni 1992 gevonden in een vijver in de Zaandamse wijk Kogerveld. De havo-scholier was verkracht en doodgestoken. De politie ging ervan uit dat de dader ten tijde van de moord in de wijk woonde. Alle mannen die in november verzocht werden hun DNA af te staan, waren daarom mannen die in 1992 in Kogerveld woonden.

Politie en OM richtten zich in hun onderzoek op mannen van Turkse afkomst, omdat getuigen ten tijde van de moord een man met Turks uiterlijk hadden zien fietsen vlak bij de plaats delict. Een DNA-spoor op het lichaam wees ook op een verdachte met een Turkse achtergrond. In 2008 deed het OM daarom al een DNA-onderzoek onder zestien- tot dertigjarige mannen van Turkse of Noord-Afrikaanse komaf. Dat bleef zonder resultaat. Ook een heropening van de zaak in 2005, niet op basis van DNA-materiaal, leverde niets op.

Hoofdofficier van justitie Bob Steensma bedankte maandagochtend op de persconferentie in Zaandijk de Turkse gemeenschap. “Dankzij hen en dankzij de neutrale berichtgeving in de media heeft het onderzoek in betrekkelijke rust kunnen plaatsvinden.” De familie van Milica van Doorn heeft zondag te horen gekregen dat er een verdachte vastzit. Een woordvoerder zei op de persconferentie dat “de opluchting enorm is”. Ook de familie is de Turkse gemeenschap dankbaar.

Verwantschapsonderzoek

DNA-verwantschapsonderzoek is in Nederland toegestaan sinds april 2012. Bij zo’n onderzoek krijgt een grote hoeveelheid mensen, meestal uit de omgeving van het misdrijf, het verzoek DNA af te staan. Hun erfelijk materiaal wordt vergeleken met dat van de dader. Politie en justitie hopen dat een van de onderzoeksdeelnemers een familielid blijkt van de verdachte. Het onderzoek in de zaak-Van Doorn is het eerste geval waarin dat inderdaad zo bleek te zijn, zei hoofdofficier Steensma maandagmorgen.

Er bestaat natuurlijk ook een kans dat er een directe match uit een DNA-verwantschapsonderzoek komt. In 2012 kon de politie op die manier Jasper S. arresteren, de moordenaar van Marianne Vaatstra. Hij was één van de 7.300 Friese mannen die hun DNA hadden ingeleverd in een verwantschapsonderzoek.