Venezuela

Maduro: oppositie uitsluiten van presidentsverkiezingen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro wil drie belangrijke oppositiepartijen uitsluiten van de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat zei hij zondagavond in de hoofdstad Caracas, waar hij zijn stem had uitgebracht in de burgemeestersverkiezing. Maduro’s officiële verklaring is dat hij de partijen wil weren omdat zij de burgemeestersverkiezingen, zondag in heel Venezuela, hadden geboycot.

De president stelt dat de oppositiepartijen vanwege de boycot niet mogen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. „Ze zullen niet meedoen. Ze zullen uit het politieke landschap verdwijnen. De partijen hadden besloten niemand kandidaat te stellen, omdat zij vinden dat de burgemeestersverkiezingen doorgestoken kaart zijn en zo de ‘dictatuur’ van Maduro in stand houden.

De drie oppositiepartijen hebben samen 72 zetels in het parlement. Zo vormen de partijen een cruciaal onderdeel van het oppositieblok Tafel van Democratische Eenheid, dat in totaal 96 van de 167 zetels bezet.

Zonder kandidaten van de drie oppositiepartijen, waren de burgemeestersverkiezingen een simpele prooi voor Maduro’s socialistische partij PSUV. Zondagnacht was in 42 van de 335 gemeentes een winnaar bekend. 41 keer won de kandidaat van de PSUV. Zo’n 47 procent van de kiesgerechtigden kwam stemmen.

De burgemeestersverkiezingen zijn de laatste graadmeter voor de presidentsverkiezingen in 2018. Maduro heeft zich kandidaat gesteld. (Reuters)