Live
 

’120 incidenten door gladheid op de wegen’

Het winterweer zorgt op maandag op de (spoor)wegen voor veel overlast. Er wordt geadviseerd om niet de weg op te gaan. Het KNMI heeft rond 13.00 code rood afgekondigd voor grote delen van het land.

We sluiten het liveblog voor vandaag af

We sluiten het liveblog voor vandaag af. De belangrijkste ontwikkelingen vandaag waren:

 • Het KNMI gaf vandaag voor grote delen van het land code rood af. Dit betekent dat er sprake is van extreem weer dat grote impact op de samenleving kan hebben. Alleen voor de provincie Limburg en de Waddeneilanden werd geen code rood afgekondigd.
 • Vanaf middernacht wordt de waarschuwing in het hele land opgeheven en geldt nog code geel.
 • Het vliegverkeer had veel last van de sneeuwval. De luchthavens in Rotterdam en Eindhoven gingen dicht vanwege het slechte weer. Schiphol schrapte een derde van de vluchten. Ook zette Schiphol 1.300 veldbedden klaar voor gestrande passagiers.
 • Het openbaar vervoer had te kampen met problemen. Zo reed de NS met een aangepast dienstregeling. Op sommige trajecten was het treinverkeer ernstig ontregeld. Ook reden in grote delen van het land geen bussen meer.
 • Verschillende hogescholen en universiteiten, waaronder de Universiteit Utrecht, Tilburg University, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), hebben tentamens uitgesteld.
 • Het slechte weer zorgde ook voor problemen op de weg. Het filerecord van dit jaar werd vandaag verbroken. De drukke avondspits zorgde voor veel problemen. Bij Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staat het verkeer "muurvast", aldus Rijkswaterstaat. In totaal hebben zich als gevolg van de gladheid op de weg 120 incidenten voorgedaan.
 • Rijkswaterstaat heeft vandaag met 900 strooiwagens ruim zeven miljoen kilo zout gestrooid. Ze gaan voorlopig nog wel even door.
 • Vanaf middernacht code rode opgeheven

  Code rood wordt vanaf middernacht in het hele land opgeheven. Dat meldt het KNMI aan persbureau ANP. Vanaf dat moment geldt wel nog code geel. De verwachting is dat er morgen nog enkele winterse buien kunnen vallen.

  KNMI: morgen kan het nog glad zijn

  Het KNMI waarschuwt dat het morgen op veel plekken nog glad kan zijn.

  Twitter avatar KNMI KNMI Verwachting vandaag en morgen: Het sneeuwgebied beweegt oost. Op veel plekken nog glad door sneeuwresten. https://t.co/5HNtg7giG3

  Gemiddeld meer dan 10 centimeter sneeuw

  Er is vandaag veel sneeuw gevallen. Volgens Weeronline ligt er in ruim de helft van het land meer dan tien centimeter sneeuw. Op de Hoge Veluwe ligt er op sommige plekken zelfs 40 cm sneeuw.

  Rijkswaterstaat rijdt met 900 strooiwagens

  De 900 strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds zondag in totaal ruim 40.000 kilometer afgelegd. Ook hebben ze zeven miljoen kilo zout gestrooid. "Ook vannacht gaan we door met volle inzet," schrijft Rijkswaterstaat op Twitter.

  120 incidenten door gladheid op de wegen

  Er hebben zich maandag 120 incidenten voorgedaan als gevolg van de gladheid op de wegen. Dat meldt Rijkswaterstaat aan de NOS. De filedrukte is grotendeels opgelost. De oorzaken liggen vooral in de eerder vermelde opstoppingen rondom tunnels. Vrachtwagens kwamen daar maar moeizaam de hellingen omhoog. Ook op- en afritten waren extreem glad waardoor voertuigen in de problemen kwamen.

  Ook in de ochtendspits moeten weggebruikers nog goed opletten, aldus Rijkswaterstaat. In de loop van de nacht is de sneeuwval in het grootste deel van het land weliswaar gestopt, maar door bevriezing van natte weggedeeltes kan het verraderlijk glad worden.

  Veldbedden op Schiphol

  Luchthaven Schiphol heeft wel al veldbedden klaargezet voor gestrande reizigers. Het zijn er zo'n 1.300 en staa in de nieuwe vertrekhal 1 en achter de douane bij pier D en G. De luchthaven heeft maandag honderden vluchten moeten annuleren als gevolg van het slechte weer.

  Ondertussen is Rotterdam Airport ook nog steeds gesloten. De luchthaven ging in de loop van de middag op slot en dat duurt nog tot minimaal 23.00 uur.

  Nog altijd veel problemen rondom verkeer in tunnels

  Rond verschillende tunnels in de Randstad zijn de problemen nog allerminst opgelost. De ANWB is druk bezig met het helpen van vrachtauto's die de tunnelhellingen niet op komen. Ook noordelijker in het land staat het autoverkeer stil of rijdt langzaam.

  Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #A4 R'dam richting Den Haag is nog helemaal dicht bij de Beneluxtunnel.
  Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Op de #A28 is er veel vertraging bij Meppel en Assen. Op de #N34 rijdt het langzaam tussen Gieten◄►Emmen

  Opvang gestrande NS-reiziger "nog niet aan de orde"

  De eventuele opvang van gestrande treinreizigers is "op dit moment nog niet aan de orde", zo laat een woordvoerder van de NS weten. Momenteel neemt het aantal mensen toe dat vast komt te zitten op stations als Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal omdat er weinig tot geen treinen rijden naar deze plaatsen. "Pas rond half elf hebben we daar meer duidelijkheid over."

  In Utrecht heeft de NS met de Jaarbeurs de afspraak dat in geval van nood reizigers daar kunnen slapen, zo laat de gemeente weten. Een voorlichter heeft nog geen signalen gekregen dat dit al nodig is. "In eerste instantie zetten de Spoorwegen erop in om mensen thuis te krijgen. Als er dan nog kleine aantallen over zijn, wordt gekeken of zij zelf voor opvang kunnen zorgen. Mocht het echt om grotere groepen gestrande reizigers gaan die geen onderdak kunnen vinden,, dan zijn wij aan zet."

  IJsvrije avond voor studenten in Groningen

  IJsvrij is er vandaag niet alleen voor de scholieren, ook verschillende studenten hoeven maandag niet naar college of examen. Maakte eerder de Nijmeegse Radboud Universiteit al bekend dat verschillende tentamens heeft geschrapt, nu meldt ook de Groningse Universiteit dat colleges geschrapt zijn. Studenten die vanavond in de schoolbanken hadden moeten zitten, kregen daardoor een avondje vrij.

  Geen treinverkeer rond Amsterdam CS

  Ondertussen krijgt het spoorverkeer in het westen van het land steeds meer te maken met de gevolgen van de sneeuwval. Rondom Amsterdam en Utrecht vallen in toenemende mate treinen uit. Rond Amsterdam Centraal is er momenteel helemaal geen treinverkeer mogelijk. Vanaf andere stations, zoals Amsterdam Muiderpoort, rijden er nog wel af en toe treinen.

  Haarlem heeft ondertussen te kampen met een wisselstoring als gevolg van het winterweer, waardoor ook daar voorlopig geen treinverkeer mogelijk is. Ook rond Utrecht zijn er problemen. Er rijden geen treinen van en naar Hilversum, Amersfoort en Den Haag.

  Geen busverkeer in Friesland

  Nu de sneeuwval ook het noorden van het land heeft bereikt, heeft vervoerder Arriva besloten om in Friesland ook alle bussen terug naar binnen te roepen.

  Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Update winterweer: ook de bussen in Friesland en Lelystad blijven vanavond binnen en gaan niet meer de weg op.

  100.000 Franse huishoudens zonder stroom

  Ondertussen is Nederland niet het enige land dat last heeft van het winterweer. In Frankrijk zitten sinds zondag zo'n 100.000 huishoudens zonder stroom, met name in het noorden van het land. De oorzaak ligt in de hevige sneeuw- en regenval in combinatie met sterke windvlagen tot 150 kilometer per uur. De storm Ana is afgelopen weekend vanuit de Pyreneeën richting het noorden getrokken.

  Verkeer rond grote steden muurvast

  De drukke avondspits, waarvan de ANWB niet exact kan aangeven hoe groot die is, zorgt rond de grote steden voor veel oponthoud. Rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staat het verkeer volgens Rijkswaterstaat "muurvast". Het winterweer zorgt onder meer voor veel gladheid op de wegen. Vrachtwagens die bijvoorbeeld de Coentunnel proberen uit te rijden, komen moeizaam omhoog:

  Twitter avatar RWS_verkeer RWS verkeer Rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staat het verkeer muurvast door hevige sneeuwval. Op sommige snelwegen duurt… https://t.co/mlbe8ITeuo
  Twitter avatar vid VID Ook in de #Coentunnel komen truckers niet meer omhoog. Veel hinder richting 't noorden. #glad. #A10 (Foto:… https://t.co/4DZBkg3AqV
  Twitter avatar vid VID Hoofdbuis #Beneluxtunnel>>Den Haag zit nu definitief verstopt. Tweede vrachtauto komt óók niet meer omhoog. #kurkhttps://t.co/ERDH5tvcbT

  NS start morgen normale dienstregeling op

  De NS start morgen de normale dienstregeling weer op. Wel waarschuwt de NS voor de nasleep van het winterweer en adviseert. "De verwachting is dat de huidige sneeuwval vanavond aanhoudt, waarbij lokaal tot 15 cm sneeuw kan vallen. Dit kan nog gevolgen hebben voor de situatie op het spoor, ook morgenochtend."

  Twitter avatar NS_online NS online Morgen, 12 december, start NS de normale dienstregeling op. Houd wel rekening met winterweer. Check kort voor vertr… https://t.co/HKqzIY1nsI

  Vandaag is de dienstregeling aangepast en rijden op veel trajecten minder treinen in verband met het slechte weer.

  Rijkswaterstaat strooit miljoenen kilo's zout

  Rijkswaterstaat werkt hard om gladheid op de weg tegen te gaan. Op Twitter laat Rijkswaterstaat weten met 900 strooiwagens op pad te zijn met miljoenen kilo's zout .

  Schiphol heeft last van de sneeuw, luchthaven Rotterdam nog gesloten

  Ook Schiphol heeft nog last van de sneeuw. NRC-medewerker Casper van der Veen is aan het eind van de middag geland op Schiphol en trof op de luchthaven lange rijen met gestrande reizigers. Schiphol adviseert reizigers informatie over hun vlucht op te zoeken. Een derde van alle vluchten op de luchthaven is geannuleerd.

  De luchthaven in Rotterdam is tot zeker 20.00 uur gesloten. Het vliegveld adviseert alle reizigers rekening te houden met vertraging of annulering.

  In Lelystad en Rivierenland rijden geen bussen

  In grote delen van het land zijn vanwege de slechte weersomstandigheden de bussen gestopt met Rijden. De stadsbussen van Arriva rijden in Lelystad en Bergen op Zoom niet meer. Ook in de regio Rivierenland rijden voorlopig geen bussen van Arriva. In de regio Hilversum en Haaglanden zijn de bussen van Connexxion gestopt met rijden.

  Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Update winterweer: Stadsdienst Bergen op Zoom (lijnen 22,23 en 25) rijden niet.

  Zittingen in Utrecht geannuleerd

  De Centrale Raad van Beroep heeft alle zittingen voor morgen geannuleerd vanwege het slechte weer. Volgens persbureau ANP hebben andere rechtbanken besloten zittingen later te laten beginnen dan gepland.

  Eerder op de dag maakte de Dienst Justitiële Inrichtingen al bekend vandaag alleen strikt noodzakelijke ritten uit te voeren.

  Slechte weer zorgt voor filerecord

  De slechte weersomstandigheden zorgen vandaag voor een filerecord. Volgens de ANWB is het niet duidelijk hoeveel kilometer file er precies staat. De actuele cijfers worden vertroebeld omdat op veel wegen langzaam wordt gereden vanwege het slechte weer. Het verkeer loopt hier wel door.

  Twitter avatar vid VID Dit is de #A58 Eindhoven<>Tilburg. Truckers staan al zó lang vast, dat ze moeten rusten. Mag natuurlijk nooit op de… https://t.co/7hgLLebmKX

  Code rood voor Groningen en Friesland

  Het KNMI heeft nu ook voor de provincie Groningen en Friesland code rood afgegeven. Alleen voor de provincie Limburg en de Waddeneilanden geldt geen code rood.

  Avondspits is begonnen

  De avondspits is begonnen en er staan inmiddels lange files. Vrachtwagens komen bijvoorbeeld bij Amsterdam-Westpoort de oprit niet op vanwege de gladde weg.

  In Amsterdam-Westpoort alles in de knoop. Vrachtauto's kopen oprit niet op, forenzen sluiten aan. Etc. #sneeuw pic.twitter.com/Fouy0Uwkur

  — VID (@vid) 11 december 2017

  Ook code rood voor Drenthe

  Ook voor de provincie Drenthe heeft het KNMI inmiddels code rood afgegeven vanwege gladheid op de weg.

  Ook geen bussen in Amsterdam en Den Haag

  In Amsterdam rijden inmiddels geen bussen meer.

  Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo I.v.m. de weersomstandigheden gaan alle GVB Bussen naar de garage. De Trams rijden wel maar beperkt.

  Ook in Den Haag is het volgens de vervoerder HTM "niet langer verantwoord om door te rijden". De bussen gaan naar de garage.

  Twitter avatar HTM_Reisinfo HTM Personenvervoer Uit het oogpunt van veiligheid is besloten om alle HTM bussen naar hun eindpunt te laten rijden en daarna naar de g… https://t.co/hyxDjhUUFb

  Geen bussen van Arriva in delen Zuid-Holland, dienstregeling in Oost-Brabant weer hervat

  In delen van Zuid-Holland rijden vanwege het slechte weer geen bussen van Arriva. Het gaat om de omgeving Leiden, Lisse, Gouda, Krimpen aan den IJssel en Alphen aan den Rijn.

  Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Update winterweer: in heel Zuid-Holland Noord (omgeving Leiden, Lisse, Gouda, Krimpen a/d IJssel en Alphen a/d Rijn… https://t.co/8kUFg1pbZ4

  In Oost-Brabant probeert Arriva de dienstregeling juist weer te hervatten.

  Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Update winterweer: in Oost-Brabant, incl. stadsdiensten Tilburg en Den Bosch, proberen we de dienstregeling weer te… https://t.co/ranXbWMxKb

  Luchthaven Rotterdam is gesloten

  De luchthaven in Rotterdam is vandaag tot zeker 18.00 uur gesloten vanwege het slechte weer. Het vliegveld adviseert alle passagiers rekening te houden met vertraging of annulering van hun vlucht. "We adviseren u om de actuele vluchtinformatie op de website in de gaten te houden," aldus de luchthaven.

  Je tekent ervoor, zo weinig files als vandaag

  NRC-redacteur Arjen Schreuder reed vandaag van Amsterdam naar Breda. "De reis van 114 kilometer zal verlopen onder "zeer gevaarlijke rijomstandigheden", heeft Rijkswaterstaat laten weten. Er geldt voor zowat het gehele land een "code rood" vanwege "maatschappelijke ontwrichting" door zware sneeuwval, bevriezing van natte weggedeelten en lange files."

  Lees verder: Je tekent ervoor, zo weinig files als vandaag

  Sneeuw op Schiphol

  Op Schiphol landen ondanks de weersomstandigheden nog steeds vluchten. NRC-medewerker Casper van der Veen kwam zojuist na drie uur vertraging aan op de luchthaven.

  Eerder op de dag maakte Schiphol bekend dat één op de drie vluchten is geschrapt vanwege het slechte weer. Er wordt met sneeuwploegen gewerkt om meer banen sneeuwvrij te maken.

  Tentamens afgelast om sneeuw

  Verschillende universiteiten en hogescholen gelasten de tentamens voor maandag. Onder meer de Universiteit Utrecht, Tilburg University, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben dat besloten. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) stelt de tentamens van maandagmiddag uit.

  Twitter avatar UniUtrecht Universiteit Utrecht #coderood. Ivm de hevige weersomstandigheden worden alle tentamens en colleges afgelast. Vanaf 15:00 worden alle ge… https://t.co/uN0MnxYtg5

  Veel scholieren en studenten kregen 's ochtends al ijsvrij, maar na het afkondigen van code rood namen steeds meer scholen en universiteiten de beslissing om maandag de lessen te schrappen.

  Een op de drie vluchten Schiphol geannuleerd

  Op Schiphol is vanwege het slechte weer één op de drie vluchten geschrapt. In totaal gaat het om 430 vluchten van verschillende maatschappijen, zo meldt een woordvoerder van Schiphol aan persbureau ANP. Ook is een groot aantal vluchten vertraagd door de beperkte baancapaciteit van de luchthaven.

  Schiphol roept reizigers die maandag vliegen om hun reisinformatie in de gaten te blijven houden. Op de luchthaven worden broodjes en flesjes water uitgedeeld als dat nodig is.

  Er wordt met sneeuwploegen gewerkt om de baancapaciteit weer omhoog te krijgen - hier gaat de luchtverkeersleiding uiteindelijk over. In de vertrekhallen van Schiphol is het druk maar "beheersbaar", zo zegt de woordvoerder. Voor de vele reizigers die gestrand zijn, zit er weinig anders op dan te wachten.

  @Schiphol this is the current situation in heineken smoking lounge pic.twitter.com/G31UsV25we

  — irem arslaner (@iremarslaner) December 11, 2017

  Eindhoven Airport weer open

  Het ergste lijkt voorbij voor Eindhoven Airport. Hoewel het vliegverkeer nog wel gehinderd wordt, kunnen er inmiddels weer vluchten opstijgen en landen vanaf de luchthaven, zo wordt gemeld op de site.

  Beperkt vervoer gedetineerden

  Het weeralarm en de waarschuwingen van Rijkswaterstaat en de ANWB gelden ook voor de Dienst Justitiële Inrichtingen, die onder meer het vervoer van gedetineerden regelt. De DJI heeft een speciaal protocol voor dit soort weer, wat voorschrijft dat er alleen strikt noodzakelijke ritten worden uitgevoerd.

  Bij vervoer gedetineerden is vandaag slecht weerprotocol van kracht: alleen noodzakelijke ritten en we doen rustig aan! #coderood

  — DJI detentie (@DJI_detentie) December 11, 2017

  Brussel-Zaventem schrapt 80 vluchten

  Niet alleen Schiphol en Eindhoven Airport hebben last van het noodweer - ook de luchthaven Brussel-Zaventem ondervindt grote problemen door de sneeuw. In de loop van maandag zijn zeker honderd vluchten vertraagd en stijgen tachtig vluchten helemaal niet meer op.

  Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven aan het Franse persbureau AFP. Wel is een sneeuwschuiver erin geslaagd om een van de drie start- en landingsbanen sneeuwvrij te maken. Brussel-Zaventem is de drukste luchthaven van België en een belangrijk overstappunt voor vluchten uit Londen, Parijs en Frankfurt.

  Arriva en Connexxion halen bussen naar binnen

  Vanwege het gevaarlijke weer haalt vervoerder Arriva in een aantal regio's de bussen terug. Onder meer bussen in Oost-Brabant blijven binnen, het gaat om het gebied van Den Bosch, Uden en Tilburg. Ook bussen in de Gelderse regio Rivierenland rijden niet langer meer, zo meldt Arriva via Twitter.

  Update winterweer: buslijnen 46, 49, 165 en 166 in regio Rivierenland (Gelderland) gaan naar binnen.

  — Arriva Nederland (@Arriva_NL) December 11, 2017

  Vervoerder Connexxion staakt de dienstregeling in Eindhoven vanwege het slechte weer. In de provincie Zeeland werd de dienstregeling korte tijd stilgelegd - die wordt inmiddels hervat, zo meldt Connexxion op Twitter. Vanwege de extreme drukte laat de vervoerder weten dat de klantenservice slecht bereikbaar is.

  Hoeveel sneeuwvlokken?

  Ter leering ende vermaeck: NOS-weerman Peter Kuipers Munneke rekent hieronder uit hoeveel sneeuwvlokken er vandaag ongeveer in Nederland vallen.

  Hoeveel sneeuwvlokken vallen er vandaag in NL? 40.000 km^2, 5 cm sneeuw, dichtheid 100 kg per kuub, 1 vlok weegt 3 mg. Antwoord: 70.000.000.000.000.000 pic.twitter.com/ka52xhgNoM

  — PeterKuipersMunneke (@PKuipersMunneke) December 11, 2017

  Dierentuinen gesloten om winterweer

  Meerdere dierentuinen in Nederland zijn maandag gesloten vanwege de sneeuwval. Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort zeggen dat het te gevaarlijk is om bezoekers te ontvangen. Takken kunnen afbreken door het gewicht van de sneeuw. Dierenpark Amersfoort zegt dat de dieren niet in gevaar zijn.

  Dierenpark gesloten
  Wegens de sneeuwval gaat ons park vandaag niet open. De kans bestaat dat er takken van de bomen loskomen en daarom blijft het park met het oog op de veiligheid vandaag gesloten. De veiligheid van de dieren is niet in gevaar: zij verblijven op veilige plekken. pic.twitter.com/ykbpQ8rjTV

  — DierenParkAmersfoort (@dpamersfoort) December 11, 2017

  Ook het Openluchtmuseum bij Arnhem is gesloten vanwege gladheid en hevige sneeuwval. De Efteling blijft open, maar op Twitter laat het Brabantse attractiepark weten dat buitenachtbanen waarschijnlijk wel de hele dag dichtblijven.

  Eindhoven Airport dicht om sneeuw

  Eindhoven Airport is gesloten vanwege het extreme weer. De start- en landingsbaan is niet langer begaanbaar, waardoor er geen vliegtuigen meer kunnen opstijgen en landen. Vluchten vanaf Eindhoven zijn vertraagd of geannuleerd, of worden uitgevoerd vanaf andere luchthavens.

  De luchthaven roept reizigers op om bij vragen contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of te kijken op de eigen site.

  Code rood overal, behalve Friesland, Limburg en Groningen

  De gevolgen van de sneeuwval blijken groter dan vooraf ingeschat. Het KNMI heeft voor heel Nederland code rood afgekondigd - wat staat voor extreem weer dat grote impact op de samenleving kan hebben.

  Code rood geldt voor alle provincies behalve Friesland, Limburg, Drenthe en Groningen - voorlopig is daar nog code oranje van kracht. In het hele land wordt gewaarschuwd voor gladheid.

  Code Rood, mensen. #sneeuw (via @KNMI) pic.twitter.com/fF8opuEyvJ

  — VID (@vid) December 11, 2017

  A2 tussen Eindhoven en Maastricht afgesloten

  De snelweg A2 is tussen Maastricht en Eindhoven ter hoogte van het knooppunt de Hogt afgesloten vanwege de gladheid. Dat meldt Rijkswaterstaat.

  A2 Eindhoven►Maastricht is bij knp de Hogt afgesloten door een gladde weg. Verkeer richting Venlo/Maastricht kan keren bij Eersel(30). #N2 164,8 pic.twitter.com/zqBUDU9kRD

  — RWS verkeer (@RWS_verkeer) December 11, 2017

  Trucks in de problemen in Eindhoven

  Op de weg bij Eindhoven is het spekglad: twee vrachtwagens komen een heuvel niet op.

  Twee vrachtwagens komen heuveltje bij industrieterrein Ekkersrijt niet op. #wachten#sneeuw #file pic.twitter.com/tqBu4QBV8B

  — rogiervanson (@rogiervanson) December 11, 2017

  Overigens heeft niet al het verkeer last van de sneeuw: deze binnenvaartschipper gaat ondanks alle weerwaarschuwingen gewoon door met zijn werk.

  Code oranje? Code rood? #debinnvaartgaatdoor #vervoeroverwaterdejuisteweg #weer #sneeuw #containers #Wilhelminakanaal pic.twitter.com/wyE30DFD7K

  — Vincent (@vincentdeboon) December 11, 2017

  Rijkswaterstaat: ga niet de weg op

  Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten om maandag niet de weg op te gaan in verband met het slechte weer. Er kunnen volgens de wegbeheerder gevaarlijke rij-omstandigheden ontstaan door de gladheid. Wie maandagmiddag of - avond niet per se de weg op hoeft, wordt sterk afgeraden om dat te doen.

  Verder wordt aangeraden om het rijgedrag aan te passen: langzaam en voorzichtiger rijden en niet onnodig van rijstrook wisselen. Ook raadt Rijkswaterstaat aan om afstand van elkaar te houden en strooiwagens de ruimte te geven.

  Vanaf dit moment heeft het KNMI voor heel Nederland code oranje afgegeven.

  Veel scholen vanaf middaguur vrij

  Scholen door het hele land geven leerlingen maandag na 12.00 uur ijsvrij, zodat ze op tijd naar huis kunnen voor het zware winterweer begint. Alle middelbare scholen van het EHL in Deventer schorten rond het middaguur de lessen op, net als scholen in onder meer de omgeving van Arnhem, Amsterdam en Rotterdam.

  Alle hogescholen van Avans, die in Den Bosch, Breda en Tilburg zitten, gaan ook dicht. Het Zwolse Windesheim doet hetzelfde. In Amsterdam sluit de HvA de deuren en stelt de tentamens uit. De Universiteit van Amsterdam blijft vooralsnog gewoon open.

  Overlast op wegen in het zuiden

  In de zuidelijke provincies regent en sneeuwt het al een tijdje, wat volgens de ANWB op de wegen voor overlast door gladheid zorgt. Naar verwachting blijft de sneeuw vanaf het middaguur langer liggen, waardoor er grotere problemen kunnen ontstaan.

  Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #Sneeuw #Gladheid Het sneeuwt hard in het zuiden. Op wegen waar het roze kleurt heeft verkeer nu al veel vertraging. https://t.co/UngBqfTiQo

  NS: reis zo vroeg mogelijk naar huis

  NS roept reizigers op om maandag zo vroeg mogelijk richting huis te gaan, in verband met het slechte weer. De verwachting is dat er treinen kunnen uitvallen en dat de avondspits behoorlijk druk zal worden. Volgens de voorspellingen zal in de middag in het hele land sneeuw vallen, waardoor eerder de ANWB al waarschuwde voor een extreme avondspits.

  125 treinpassagiers geëvacueerd bij Dronten

  Door een defecte trein bij Dronten hebben 125 passagiers maandagochtend zeker anderhalf uur vastgezeten. Dat meldt ANP. De stroomvoorziening bovenop de trein heeft het door het winterweer niet gehouden, waardoor de wagons tot stilstand kwamen. De gestrande reizigers zijn met bussen naar stations gebracht.

  De trein kwam tussen Dronten en Kampen-Zuid om 08.30 uur tot stilstand.

  IJsvrij op veel scholen

  Voor veel leerlingen duurt het weekend een dagje langer: vanwege de winterse omstandigheden laten sommige scholen de lessen van maandag niet doorgaan. De scholen verwachten volgens persbureau ANP dat de lessen dinsdag gewoon hervat kunnen worden.

  Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda, de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en het Wellant College in Alphen aan den Rijn.

  Scholen mogen volgens de wet gesloten blijven als er sprake is van "overmacht", bijvoorbeeld als het gebouw niet te bereiken is of als de verwarming niet werkt. Als er ijsvrij is, moet de school wel voortijdig de ouders inlichten en opvang regelen als het de ouders niet tijdig lukt.

  Problemen bij routeplanner 9292

  Uitgerekend maandag kampt routeplanner 9292 met een storing. Veel reizigers die de auto willen laten staan vanwege het winterweer zijn aangewezen op het openbaar vervoer, maar kunnen hun reis met de app niet inzien. Er verschijnt bij veel gevallen de tekst "er is een onbekende fout opgetreden." Volgens de overzichtssite www.allestoringen.nl waren er rond 08.30 uur ruim 2.600 meldingen van een storing op de app en site van 9292.

  Sinds dit weekend heeft NS de nieuwe dienstregeling ingevoerd. Wie met de trein wil kan nog altijd terecht bij de routeplanner van NS, waar geen problemen zijn.

  Minimale ochtendspits

  Het valt erg mee met de drukte op de wegen maandagochtend. Volgens de ANWB komt dit omdat het advies om thuis te blijven, goed wordt opgevolgd. Evengoed wordt er een zeer drukke avondspits verwacht vanwege het slechte weer. Er wordt lokaal tot 20 centimeter sneeuw voorspeld.

  Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Het aantal files is pijlsnel gedaald tot 15; het lijkt er daarom op dat veel mensen vandaag thuisblijven.

  Toch ging het op sommige plekken nog mis: op de verbindingsweg A10 naar de A2 richting Utrecht kwam een vrachtwagen in de problemen door de gladheid. Er wordt momenteel gestrooid.

  KLM schrapt 122 vluchten

  KLM schrapt vanaf maandagmiddag 15.30 uur zeker 122 vluchten. Het gaat vooral om retourvluchten naar Europese bestemmingen, aldus de luchtvaartmaatschappij. Schiphol houdt rekening met verminderde capaciteit op de landingsbanen vanwege de sneeuw.

  Voor wie op maandag vliegt kan via deze link zijn of haar vluchtstatus inzien en eventueel een nieuw ticket boeken.

  Veel minder verkeer op de weg

  De waarschuwingen van Rijkswaterstaat lijken effect te hebben. Er is veel minder verkeer op de weg deze maandagochtend. Veel mensen hebben besloten om vandaag vanuit huis te werken. Het verkeer dat wel is vertrokken is eerder van huis gegaan, meldt de VID.

  Snowboarden op de Veluwe

  De sneeuwbuien zorgen natuurlijk niet alleen voor overlast, het leverde ook schitterende beelden op die massaal werden gedeeld op social media. Van verstilde landschappen tot creatief gefabriceerde sneeuwpoppen. Op de Veluwe viel op sommige plekken meer dan 30 centimeter sneeuw. Wintersportliefhebbers konden eindelijk in eigen land snowboarden en skiën.

  Twitter avatar AmandaFotoGaaf1 Amanda ~ Fotogaaf Winter Wonderland
  Spijkenisse, The Netherlands, 10 Dec 17
  #sneeuw #snow #landscape https://t.co/bdQLZ9l9aN

  Buienrader verwacht 20 centimeter sneeuw in Brabant

  De KNMI verwacht dat in de loop van de ochtend het gaat sneeuwen in het zuiden van het land. Deze sneeuwbuien trekken gedurende de dag over het land. Op veel plaatsen valt 5 tot 10 centimeter sneeuw. Buienradar verwacht dat er maar liefst 20 centimeter sneeuw gaat vallen in Zeeland en Brabant.

  Twitter avatar BuienRadarNL Buienradar Sneeuw op komst!!!! In Zeeland en Brabant kan wel 20 cm verse sneeuw vallen!!! #sneeuw #pret #overlast #wit https://t.co/9ztSv3xkPh

  Kleine ongevallen, veel glijpartijen op de weg

  Het aantal ongevallen op de weg valt nog mee, zo laat Rijkswaterstaat weten. Het verkeer heeft vooral last van gladde op- en afritten. Geadviseerd wordt om de snelheid aan te passen.

  Verder zijn er ook een vrachtwagens gestrand door pech waardoor een aantal rijbanen is afgesloten.

  Twitter avatar vid VID Verkeer op de #A27 richting Breda ondervindt hinder van een vrachtwagen die met pech gestrand is op de rechter rijs… https://t.co/NBqCpRoMW7
  Twitter avatar vid VID Verbindingsweg op knp. Amstel vanaf de binnenring van de A10 naar de A2 ri. Utrecht DICHT na een geschaarde vrracht… https://t.co/tD1Ka4WILI

  Aangepaste dienstregeling NS

  De NS heeft vanwege het slechte weer minder treinen ingezet. Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. De aangepaste dienstregeling staat online. Vooral in de middag en de avond wordt veel overlast verwacht, zo schrijft de NS.

  "Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers zeer groot zijn. Reizigers krijgen het dringende advies om hier rekening mee te houden en hun reis hierop aan te passen."

  Op het traject Utrecht Centraal - Hilversum rijden momenteel geen treinen. Er zijn bussen ingezet die stoppen op alle tussengelegen stations. Ook tussen Arnhem en Zutphen rijden geen treinen vanwege werkzaamheden, dat duurt tenminste tot 14.00 uur.

  Vertraging op A2, A7 en A27

  Vanwege de slechte weeromstandigheden openen we vandaag weer een sneeuwblog. De ANWB en Rijkswaterstaat hebben opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven.

  "De snelwegen lijken nu schoon maar in grote delen van het land is het onder nul en daarom kunnen de op- en afritten en bochten glad zijn. Als je toch de weg op moet, houdt rekening met de onzichtbare gladheid. Pas je snelheid aan."

  De ochtendspits is al vroeg begonnen. Er staat ruim 90 kilometer file. Vooral op de A2, A7 en de A27 moeten automobilisten rekening houden met veel vertraging.