Ted-Jan Bloemen pakt wereldrecord Kramer af

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen heeft het ruim tien jaar oude wereldrecord van Sven Kramer op de 5.000 meter verbeterd: 6.01,86. Kramer zelf deed niet mee in Salt Lake City.

Ted-Jan Bloemen pakte op 10 december 2017 in Salt Lake City twee jaar na zijn wereldrecord op de tien kilometer ook het wereldrecord op de vijf kilometer af van Sven Kramer.
Ted-Jan Bloemen pakte op 10 december 2017 in Salt Lake City twee jaar na zijn wereldrecord op de tien kilometer ook het wereldrecord op de vijf kilometer af van Sven Kramer. Foto: Erik Pasman/ANP

Sven Kramer is zijn wereldrecord kwijt op de afstand waar hij al een decennium lang oppermachtig is: de 5.000 meter. De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen reed in de nacht van zondag op maandag in Salt Lake City in een zeldzaam vlakke race met 6.01,86 de ruim tien jaar oude toptijd van Kramer uit de boeken.

Kramer zelf ontbrak bij de wereldbekerwedstrijden op de razendsnelle hooggelegen Utah Olympic Oval, omdat hij zich in alle rust wil voorbereiden op het Olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand in Heerenveen.

Bloemen dook met zijn nieuwe wereldrecord bijna anderhalve seconde onder de tijd van 6.03,32 die Kramer in 2007 in Calgary reed en waar de Fries nu al een tijdlang niet meer in de buurt is gekomen. Twee jaar geleden pakte Bloemen in Salt Lake City ook al het wereldrecord af van Kramer op de tien kilometer.

De in 2014 naar Canada geëmigreerde Bloemen reed in zijn slotrit op de vijf kilometer tegen de Noor Pedersen tot twee rondjes voor het einde nog boven het oude wereldrecord, maar pakte zijn winst door heel vlak te blijven in het laatste deel, terwijl Kramer destijds zijn rondetijden juist zag oplopen.

Twitter avatar ISU_Speed ISU Speed Skating 🌎🏆🇺🇸 World Record!!! @TedJan wins 5000m in 6:01.86
Results: https://t.co/Qt9OkjWwCT https://t.co/7UzQfXfrd4

De nummers twee en drie volgden op ruime afstand van Bloemen. De Duitser Patrick Beckert pakte met 6.07,02 het zilver en zijn landgenoot Moritz Geisreiter met 6.07,31 het brons. De Nederlanders Bob de Vries en Erik-Jan Kooiman werden teleurstellend achtste en zestiende en laatste.

Veel bravoure

Tot nu toe had Bloemen al zijn races dit seizoen verloren van Kramer, maar na zijn nieuw toptijd toonde hij voor de microfoon van de NOS veel bravoure:

“Ik denk wel dat Kramer beseft dat als hij hier was geweest, hij er ook was afgereden.”

Met zijn wereldrecord heeft Bloemen duidelijk gemaakt dat hij, en niet de hopeloos uit vorm zijnde Jorrit Bergsma, de belangrijkste uitdager is van Kramer op de Olympische Spelen in Zuid-Korea over twee maanden. Toch heeft Bloemen naar eigen zeggen zijn topniveau nog niet bereikt:

“Toen ik een paar gasten hier 6.07 zag rijden, hield ik voor mezelf wel rekening met een toptijd. Maar dat het zó snel zou gaan had ik niet verwacht. Hoe dat komt? Ik ben op dit moment gewoon heel erg goed. Dit is echter nog niet het piekmoment. Dat moet op basis van mijn programma in februari liggen. Bij de Winterspelen in Zuid-Korea wil ik op mijn best zijn.”

Geen enkel Nederlands wereldrecord meer

Voor het eerst in twintig jaar is er nu geen enkele Nederlandse schaatser met een wereldrecord meer. En dat terwijl er vooral na de vorige Olympische Spelen van Sotsji volop geklaagd werd over de dominantie van Nederland.

Twitter avatar SchaatsStats SchaatsStatistieken Geen afstandswereldrecords meer in handen van Nederlanders. Laatste keer was 6 dec 1997 https://t.co/gLqUWg3nx2

Sven Kramer trainde zondag op de fiets in Italië en heeft nog niet gereageerd zijn verloren wereldrecord dat pas tegen middernacht Europese tijd werd gereden. Toch zei Bart Schouten, de coach van Ted-Jan Bloemen, tegen de NOS dat Kramer mogelijk wel heeft gekeken:

“Dan zal hij niet zo lekker zijn gaan slapen. Als hij niet heeft gekeken, zal hij niet blij wakker worden. Wat mij betreft, blijft Sven echter de grote favoriet voor olympisch goud op de lange afstanden.”

Twitter avatar JacOrie Jac Orie Mooie fietstocht in de winterse kou https://t.co/JsMn3QvWd8

Voor de Olympische Spelen is er nog één wereldbekerwedstrijd waarbij Bloemen en Kramer elkaar zouden kunnen treffen: op 19, 20 en 21 januari in Erfurt in Duitsland.

Ook Kodaira pakt wereldrecord

Eerder op de avond verbeterde de Japanse Nao Kodaira het wereldrecord op de 1.000 meter bij de vrouwen. De sprintster noteerde een tijd van 1.12,09 en was daarmee net iets sneller dan de 1.12,18 van de Amerikaanse Brittany Bowe ruim twee jaar geleden op dezelfde baan.

Bij de mannen won de Rus Joeskov de 1.000 meter met minieme voorsprong op Koen Verweij die met 1.06,94 een dik persoonlijk record reed.