Steinhoff

Bedrijfsschandaal Zuid-Afrika kan ook ECB gaan raken

Wie belegt, moet er rekening mee houden dat hij héél misschien geld verliest als optimisme over een bedrijf toch niet helemaal gerechtvaardigd blijkt. Dat geldt voor particulieren, maar ook voor centrale banken, zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nu ondervonden.

De ECB kan een van de verliezers worden in een groot bedrijfsschandaal dat zich nu ontvouwt in Zuid-Afrika. Het bedrijf Steinhoff, wereldwijd eigenaar van vooral woonwinkels, verloor afgelopen week bijna 80 procent van zijn beurswaarde nadat onregelmatigheden waren aangetroffen in de boekhouding. De ECB heeft geen aandelen Steinhoff in bezit, maar wél bedrijfsobligaties. Om de inflatie aan te jagen, koopt de centrale bank niet alleen staatsleningen, maar ook leningen van bedrijven. Steinhoff zit daar ook tussen, zo melden financiële persbureaus. Hoeveel risico de ECB loopt op het bedrijf, is niet bekend. In totaal heeft de centrale bank ruim 121 miljard euro aan bedrijfsschuld op de balans staan. Die portefeuille is flink gespreid over sectoren en landen. Waarschijnlijk is dat de schade voor de ECB beperkt is, mocht het bedrijf omvallen. Steinhoff International Holdings is gevestigd in Amsterdam en dus in de eurozone. Daarom mag de ECB de obligaties kopen.

Steinhoff bezit onder meer de Franse meubelketen Conforama en de Britse budgetwinkel Poundland. Beleggersvereniging VEB stelde vrijdag de leiding van Steinhoff aansprakelijk voor de geleden schade. (NRC)