Shape of Water krijgt meeste nominaties Golden Globe

De film van regisseur Guillermo del Toro maakt in zeven categorieën kans op een prijs. Spielberg’s The Post kreeg zes nominaties.

Een scène uit The Shape of Water.
Een scène uit The Shape of Water. Foto AP

De film The Shape of Water, een sprookje over de liefde van schoonmaakster Elisa die valt voor een vismens, maakt bij de komende uitreiking zevenmaal kans op winst van een Golden Globe. De fantasyfilm van regisseur Guillermo del Toro haalde daarmee de meeste nominaties binnen, zo is maandag bekendgemaakt. De HBO-dramaserie Big Little Lies werd zes keer genomineerd.

The Shape of Water maakt onder meer kans op de prijs voor beste film. Ook Dunkirk, Call Me By Your Name, The Post en Three Billboard Outside Ebbing, Missouri zijn in die categorie genomineerd. De film van Del Toro won eerder op de Lido in Venetië al de Gouden Leeuw voor beste film.

Lees ook: Del Toro ontroerd door Gouden Leeuw

The Post, een film van Steven Spielberg over de manier waarop The Washington Post te werk ging bij de openbaring van de Pentagon-papers, kreeg zes nominaties. De regisseur maakt onder meer kans op het beeldje voor beste regie. Lady Bird haalde vier nominaties binnen, onder meer voor beste musical of comedy en voor hoofdrolspeelster Saoirse Ronan.

Tv-series

Naast prijzen voor de beste films worden ook series onderscheiden met Golden Globes. In de belangrijkste categorie, beste drama, strijden The Crown, Game of Thrones, The Handmaid’s Tale, Stranger Things en This is Us om de winst.

De Golden Globes worden gezien als belangrijke graadmeter voor de grootste filmprijzen, de Oscars. De uitreiking is op 7 januari in Beverly Hills. Seth Meyers presenteert de show.

De volledige lijst met genomineerden staat hieronder:

Official 2018 Golden Globe Nominations Press Release (1) by Anonymous siRiMAy4X5 on Scribd