Poetin brengt onverwacht bezoek aan Syrië

De Russische president ontmoette zijn Syrische collega Assad en kondigde de terugtrekking van Russische troepen aan. Het was zijn eerste bezoek aan Syrië.

Russische militairen en een Russische Mi-28-helikopter bij de Khmeimim-basis, in mei 2016.
Russische militairen en een Russische Mi-28-helikopter bij de Khmeimim-basis, in mei 2016. Foto Sergej Tsjirikov/EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag onverwacht voor het eerst een bezoek gebracht aan Syrië. Dat melden de Russische persbureaus RIA en TASS. Poetin ontmoette op een Russische luchtmachtbasis bij de stad Latakia zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad. Ook kondigde hij opnieuw de terugtrekking van Russische troepen uit Syrië aan.

“Het grootste deel van onze troepenmacht in Syrië gaat terug naar Rusland”, zei Poetin tegen een publiek van Russische militairen op de basis. Als reden voor dat besluit noemt de president de overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). “In iets meer dan twee jaar heeft het Russische leger samen met het Syrische leger de gevaarlijkste groep internationale terroristen verslagen.”

Rusland kantelde machtsverhouding

Poetin stuurde zijn troepen in 2015 naar Syrië. Dat deed hij om Assad te helpen in de burgeroorlog. Het Syrische regeringsleger was nagenoeg verslagen, niet alleen door IS, maar ook door tal van rebellengroeperingen. De Russen deden de machtsverhouding doorslaan in Syrisch voordeel, voornamelijk door middel van bombardementen en andere luchtsteun. Twee jaar later is IS zo goed als vernietigd en heeft Assad de macht in Syrië weer stevig in handen.

Lees ook: Poetin won de oorlog in Syrië, zorgt hij er ook voor vrede?

Nu de strijd grotendeels is beslecht, vindt Poetin het dus tijd de Russische militaire aanwezigheid in Syrië verder af te bouwen. Het is niet voor het eerst dat hij zo’n terugtrekking aankondigt. In maart vorig jaar deed Poetin dat ook al en afgelopen januari haalde hij onder meer een vliegdekschip terug naar Rusland. Nu vertrekt dus ook het overgebleven deel van de troepenmacht.

De Russen verdwijnen niet helemaal uit Syrië. De luchtmachtbasis in Khmeimin - degene die Poetin maandag bezocht - blijft volgens Poetin “permanent” open. Datzelfde geldt voor de marinebasis in de stad Tartous.

Russische militaire bases in Syrië:

Poetin beloofde Assad dat Rusland samen met Iran en Turkije een bijdrage wil blijven leveren aan de vredesonderhandelingen tussen de Syrische regering en de oppositie. Zijn bezoek aan Syrië duurde overigens maar kort: maandagochtend vloog de president meteen door naar de Egyptische hoofdstad Kaïro. Daar heeft Poetin een ontmoeting met zijn collega Abdel-Fattah al-Sisi.