Poging tot aanslag in NY, vier gewonden

De ontploffing vond plaats in een voetgangerstunnel in het centrum van New York. Vier mensen, inclusief de dader, raakten gewond.

Foto Charles Zoeller/AP

Bij een explosie in een voetgangerstunnel in het centrum van New York maandag zijn vier mensen gewond geraakt. Volgens de burgemeester van de Amerikaanse stad Bill de Blasio gaat het om een “poging tot een terroristische aanslag”. De verdachte liep brandwonden op en is opgepakt. Drie omstanders liepen lichte verwondingen op.

Het explosief ging af midden in de ochtendspits kort voor 07.30 uur (plaatselijke tijd) in een tunnel tussen Times Square en het busstation Port Authority in Midtown Manhattan. Volgens de politie had de verdachte een pijpbom - een buis gevuld met explosief materiaal - aan zijn lichaam vastgemaakt die hij vervolgens tot ontploffing bracht. Door de explosie vulde de voetgangerstunnel met rook en moesten reizigers geëvacueerd worden.

De verdachte is geïdentificeerd als de 27-jarige Akayed Ullah. Over zijn motief is verder nog niet veel bekend. Autoriteiten zeggen dat hij geïnspireerd zou zijn door terreurgroep Islamitische Staat, schrijft AP. Hij zou verder echter geen banden hebben met de terreurgroep.

Twitter avatar NYCMayor Bill de Blasio Let’s be clear – this was an attempted terrorist attack. Thank God the perpetrator did not achieve his ultimate goa… https://t.co/oUWeHlnSyd

Port Authority is het drukste ov-knooppunt van New York. Op een doordeweekse dag komen er 225.000 mensen. De politie heeft een aantal metrolijnen omgeleid. Zij stoppen nu niet meer bij het metrostation vlak bij Port Authority en ook niet bij het nabijgelegen station Times Square. President Trump is ingelicht over de explosie.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht werd Port Authority het drukste ov-knooppunt ter wereld genoemd. Dat is onjuist. Het is wel het drukste ov-knooppunt van New York.