Nederlandse Canadees Bloemen vreest Kramer niet meer na wereldrecord 5 km

Laat Sven Kramer maar komen, straks op 11 februari op de olympische vijf kilometer in Zuid-Korea. Ted-Jan Bloemen stond vol bravoure voor de camera van de NOS, nadat hij zondagavond bij de wereldbeker schaatsen in Salt Lake City iets onvoorstelbaars had gepresteerd. Na een magistrale race verbeterde de Nederlandse Canadees in 6.01,86 minuut het meer dan tien jaar oude wereldrecord van Kramer (6.03,32). De Fries ontbrak in Salt Lake City omdat hij zich in het Italiaanse Collalbo voorbereidt op het olympisch kwalificatietoernooi van eind december in Thialf.

„Ik denk dat Kramer wel beseft dat als hij hier was geweest, hij er ook was afgereden”, sprak Bloemen, die Kramer twee jaar geleden ook al het wereldrecord op de tien kilometer afnam. Hij haalde zijn zekerheid uit een nooit eerder getoonde reeks van louter rondetijden in de 28 seconden. Zelfs Kramer, al een decennium heerser op de vijf kilometer, lukte dat nooit. Ook wees Bloemen op zijn grote voorsprong op nummer twee, de Duitser Patrick Beckert, die in 6.07,02 finishte. „Ik ben gewoon heel erg goed op dit moment.” En bij de Winterspelen zijn de ambities van Bloemen nog hoger. „Drie gouden medailles”, wil hij. „Op de vijf, de tien en de ploegachtervolging.”

Bart Schouten, de Nederlandse coach van de in 2014 naar Canada geëmigreerde Bloemen, reageerde voorzichtiger. „Kramer heeft Ted dit seizoen in alle onderlinge duels verslagen. Hij blijft de favoriet voor de Spelen. Alle druk ligt bij hem.”

Wereldrecords in Salt Lake City pagina S6-7