Na ontslag Bosz heeft Nederland geen voetbaltrainer meer in Europese top

Met het ontslag van Peter Bosz bij Borussia Dortmund heeft Nederland zijn laatste trainer in het Europese topvoetbal verloren. De coach werd zaterdagavond na de nederlaag tegen Werder Bremen (1-2) op straat gezet door de Duitse topclub.

Bosz is de vierde Nederlandse toptrainer die dit seizoen ontslagen is. Frank de Boer (Crystal Palace, Engeland), Andries Jonker (VfL Wolfsburg, Duitsland) en Ronald Koeman (Everton, Engeland) gingen Bosz in de afgelopen 91 dagen voor.

Bosz begon wervelend in Duitsland. Na zeven competitiewedstrijden stond Dortmund bovenaan met goed en aantrekkelijk voetbal. Maar in het thuisduel met RB Leipzig ging het mis. BVB verloor verrassend van de Bundesligasensatie van afgelopen seizoen (2-3), waarna de ploeg geen competitiewedstrijd meer won. De laatste zege in de Bundesliga dateert van 30 september.

De clubleiding gunde Bosz de nodige tijd om het tij te keren, maar de nederlaag tegen Werder was de druppel. Zondag werd de Oostenrijkse coach Peter Stöger aangesteld als opvolger van Bosz. Opvallend: hij werd op zijn beurt recent ontslagen bij hekkensluiter 1. FC Köln, dat met drie punten kansloos onderaan staat in Duitsland.

Het ontslag van Bosz past, na het mislopen van het EK en WK voetbal en de slechte prestaties van de Nederlandse clubs in Europa, in de teloorgang van het vaderlandse mannenvoetbal. De Nederlandse vrouwen wonnen dit jaar het EK.

In 91 dagen vier coaches ontslagen pagina S4
    • Robert Hüsken