Mobieltjes worden op Franse scholen verboden

Vanaf volgend jaar mogen leerlingen tussen de 11 en 15 hun telefoons niet meer gebruiken. Leraren zijn kritisch, ze zien het niet zitten om hun leerlingen te moeten fouilleren.

Foto DGLimages

Frankrijk gaat mobiele telefoons op scholen verbieden. Vanaf het nieuwe schooljaar in september 2018 mogen leerlingen op lagere scholen en zogenoemde collèges (voor kinderen van 11 tot ongeveer 15 jaar) hun telefoons niet meer gebruiken. Dat heeft minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer afgelopen weekend bevestigd op radiozender RTL.

Tijdens de les zijn telefoons nu al verboden. Maar Emmanuel Macron heeft tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar voorgesteld het verbod te verbreden tot alle ruimtes in en om de school, dus ook op het schoolplein. „Op sommige scholen zie je meer leerlingen bezig met hun smartphone dan dat ze voetbal spelen”, zei Blanquer eerder. Leerlingen zouden minder geconcentreerd zijn, slechter lezen en ze zijn vaak het slachtoffer van cyberpesterijen. De maatregel is bovendien een kwestie van „publieke gezondheid”, zei de minister. Frankrijk ontraadt regelmatig beeldschermgebruik voor kinderen onder de zeven jaar.

Lees ook: Zo schadelijk is afleiding door je smartphone

Noodsituaties

Maar hoe het plan uitgevoerd wordt, is niet helemaal duidelijk. In sommige scholen geldt al een verbod waarbij leerlingen aan het begin van de dag hun telefoon in speciale kluisjes leggen. Dat zou volgens Blanquer goed werken. Omdat mobieltjes soms nodig zijn voor „pedagogisch gebruik” of voor „noodsituaties” mogen ze niet te ver weg zijn, zei hij.

Vakbonden van leraren zijn kritisch. Zij vragen zich af of het verbod wel is af te dwingen. Ze voelen er niets voor om hun leerlingen voorafgaand aan de lessen te fouilleren. Blanquer wordt door conservatief Frankrijk op handen gedragen omdat hij zich sterk maakt voor herstel van autoriteit en orde in het onderwijs.

Lees ook het opiniestuk: Pak die mobiel af. Dat heet opvoeden