Maduro sluit oppositie uit bij presidentsverkiezingen

Drie grote oppositiepartijen boycotten zondag de burgemeestersverkiezingen. Daarom wil Maduro hen volgend jaar uitsluiten.

Maduro brengt zondag zijn stem uit bij de burgemeestersverkiezing in Caracas.
Maduro brengt zondag zijn stem uit bij de burgemeestersverkiezing in Caracas. Foto Miraflores/EPA

President Nicolás Maduro van Venezuela sluit drie belangrijke oppositiepartijen uit van de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat zei hij zondagavond in de hoofdstad Caracas, waar hij zijn stem had uitgebracht in de burgemeestersverkiezing. Maduro wil de partijen weren omdat zij de burgemeestersverkiezingen, die zondag in heel Venezuela plaatsvonden, hadden geboycot.

De president vindt dat de oppositiepartijen vanwege de boycot niet mogen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. “Ze zullen niet meedoen. Ze zullen uit het politieke landschap verdwijnen”, zei hij volgens persbureau Reuters. De partijen hadden besloten niemand kandidaat te stellen, omdat zij vinden dat de burgemeestersverkiezingen doorgestoken kaart zijn en zo de “dictatuur” van Maduro in stand houden.

Cruciaal deel oppositie

De partijen waar Maduro op doelt, zijn Gerechtigheid Eerst (Primero Justicia), Democratische Actie (Acción Democrática) en Wil van het Volk (Voluntad Popular). Samen hebben zij 72 zetels in het Venezolaanse parlement. Daarmee vormen de partijen een cruciaal onderdeel van het Venezolaanse oppositieblok Tafel van Democratische Eenheid, dat in totaal 96 van de 167 zetels bezet.

Zonder kandidaten van de drie grote oppositiepartijen, waren de burgemeestersverkiezingen eenvoudig te winnen voor Maduro’s socialistische partij PSUV. Zondagnacht was in 42 van de 335 gemeenten een winnaar bekend. 41 keer won de kandidaat van de PSUV. Ongeveer 47 procent van de kiesgerechtigden kwam stemmen.

Lees ook: In luxe Venezolaans hotel eet je elke dag droog maïsbrood

De burgemeestersverkiezingen zouden indien de democratie in Venezuela normaal functioneerde de laatste graadmeter zijn voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Maduro heeft zich al kandidaat gesteld. De vorige keer dat Venezuela naar de stembus ging, was het resultaat ook bemoedigend voor de president. Bij de regionale verkiezingen in oktober behaalde de PSUV in 17 van de 23 deelstaten de meeste stemmen. De oppositie zei na afloop dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen. Maduro heeft de macht aan zich getrokken. In maart zette het hooggerechtshof - dat op de hand is van Maduro - het parlement buitenspel. Daarna riep Maduro via een omstreden referendum een grondwetgevende vergadering in het leven, die in augustus het parlement definitief zijn macht ontnam. De oppositie heeft sinds de verkiezingen in 2016 een meerderheid in het parlement, maar kan in de praktijk dus geen invloed meer uitoefenen.

Crisis

Venezuela verkeert al langer in crisis. Door dalende olieprijzen en slecht regeringsbeleid is de economie van het land totaal ingestort. Er heerst zeer hoge inflatie, veel Venezolanen lijden honger en zieken kunnen niet meer aan medicijnen komen.

Eerder dit jaar vonden geregeld massale demonstraties plaats tegen de regering. Veel Venezolanen geven Maduro de schuld van alle ellende. De regering onderdrukte de protesten met harde hand. Daarbij vielen meer dan 120 doden.

Politieke gevangenen en demonstranten worden door het regime van Maduro gemarteld. NRC maakte daarover vorige week dit stuk: Maduro vult zijn martelkamers