Jeruzalem als hoofdstad

De Arabische Liga wil dat Verenigde Staten besluit herzien

De Arabische Liga, de vergadering van Arabische landen, heeft de VN-Veiligheidsraad zondag opgeroepen om de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te veroordelen. Ze noemt het een „ernstige stap” en vindt dat de Verenigde Staten het internationale recht schendt. De kans dat een dergelijke resolutie het haalt is te verwaarlozen: de VS maken deel uit van de Veiligheidsraad en zullen niet tegen het eigen besluit stemmen. In dat geval moet de algemene vergadering van de VN zich uitspreken, vinden de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken. De Arabische Liga kwam zaterdagavond in spoedzitting bijeen. De verklaring die zij uitgaven kent maar weinig concrete acties tegen de VS. Er is geen handelsboycot afgekondigd en ook worden diplomatieke banden op geen enkele wijze verbroken dan wel op een lager pitje gezet.

Ahmed Aboul-Gheit, voorzitter van de Arabische Liga, verdedigde dat besluit door te zeggen dat „een politieke beslissing niet de weergave hoeft te zijn van wat we op de straten zien gebeuren”. De vergadering vreest escalatie van het geweld in de regio. De afgelopen dagen braken er protesten uit in onder meer Libanon en Indonesië. In de Gazastrook werden vier Palestijnen gedood en vielen honderden gewonden.

Trumps besluit is omstreden. Terwijl Israël Jeruzalem ziet als de enige en ondeelbare hoofdstad van het land, zien Palestijnen Oost-Jeruzalem juist als de toekomstige hoofdstad van hun eigen staat. (NRC)

    • Maral Noshad Sharifi