Hogere straf voor dodelijke aanvaring Vinkeveen

De 52-jarige man die in de zomer van 2014 een dodelijk bootongeluk veroorzaakte heeft in hoger beroep vijf jaar cel gekregen. Eerder legde de rechter vier jaar cel op.

Foto ANP / petershotnews.nl

De 52-jarige schipper die in 2014 een dodelijke aanvaring veroorzaakte op de Vinkeveense Plassen, is maandag in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Daarmee is zijn straf een jaar hoger uitgevallen dan wat de rechtbank eerder had opgelegd. Ook heeft hij een vaarontzegging gekregen van vijf jaar. Het Openbaar Ministerie eiste acht jaar cel voor doodslag.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden acht dood door schuld bewezen. Arnoud H. heeft door zijn roekeloze gedrag het dodelijke incident veroorzaakt. Niet alleen had hij gedronken, ook voer hij veel te hard toen hij in augustus 2014 frontaal op een sloep klapte met vier vrienden aan boord. Ook voerde hij geen verlichting op zijn speedboot.

Twee inzittenden kwamen om het leven en de twee anderen sloegen overboord maar overleefden het ongeluk. H. stopte niet na de aanvaring en werd pas na een zoekactie opgespoord.

‘Geen verantwoordelijkheid genomen’

Het OM stelde dat sprake was van doodslag, maar de rechtbank oordeelde eerder al dat geen opzet in het spel was. Het hof hield rekening met de “dramatische gevolgen” voor nabestaanden en het feit dat de verdachte “geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen”.

H. zou na het ongeluk opzettelijk de slachtoffers niet geholpen hebben. Daarom is de straf wel hoger uitgevallen dan een jaar geleden. Zelf verklaarde H. eerder niet te hebben opgemerkt dat hij een boot had aangevaren.