Het duurde lang, maar toen stond Tess Wester er weer

WK Handbal Het duurde heel lang voordat Tess Wester zich als keeper kon onderscheiden in de achtste finale tegen Japan. Maar het moment kwam wel.

Tess Wester op doel tegen de Japanse vrouwen in de achtste finale van het WK handbal.
Tess Wester op doel tegen de Japanse vrouwen in de achtste finale van het WK handbal. Foto Piroschka van de Wouw

Uiteindelijk, pas in de verlenging, stond Tess Wester op. In die cruciale fase van de achtste-finalewedstrijd tegen Japan was de doelvrouw van het Nederlands handbalteam goed voor drie reddingen op rij een legde zij de basis voor een plaats in de kwartfinales van het WK in Duitsland. Nederland won met 26-24, maar wat gíng dat moeizaam.

Wester dus, de alom bejubelde speelster, die de afgelopen grote toernooien nationale faam verwierf dankzij haar fanatisme en reflexen in het veld en haar présence daarbuiten – ze schopte het tot tafeldame bij De Wereld Draait Door – kon op dit WK maar niet haar draai vinden. De bal leek een hete kroket waaraan ze voortdurend haar vingers brandde.

Pas in vijfde en laatste groepswedstrijd, vrijdag tegen Duitsland, vond Wester iets van haar glans terug, om maandagavond tegen Japan, in de eerste wedstrijd van de knock-outfase, weer te vervallen in bleekheid. Waar was toch de oude Wester? Haar reddingpercentage van dertien procent was in de eerste helft zo belabberd laag, dat bondscoach Helle Thomsen haar na rust op de bank tot bezinning liet komen en wisselde voor Jasmina Jankovic.

Genoeg was genoeg

De glansrol die Wester zo vaak vervulde, was woensdag in Magdeburg weggelegd voor haar Japanse collega Sakura Kametani, die de een na de andere bal uit haar doel ranselde. In de beslissende fase keerde Wester – uiteraard – terug in het doel, maar zij kon niet het verschil maken, niet die taaie Japanners van een 20-20 eindstand en een noodzakelijke verlenging afhouden. Een bruut gevoel.

Genoeg is genoeg, moet Wester toen gedacht hebben. Vroegtijdig naar huis, dat nooit. Nederland is naar Duitsland gekomen om wereldkampioen te worden, niet om de achtste finales roemloos uitgeschakeld te worden – vinden de speelsters, Wester voorop. Juist op tijd boorde haar eergevoel haar vooralsnog diep verborgen klasse aan. Met drie geweldige reflexen op rij voorkwam Wester in de extra speeltijd doelpunten en metselde zij de muur waarop Japan zich te langen leste stukliep.

Op gang komen

De vreugde over een plaats in de kwartfinale – woensdag om halfzes tegen Tsjechië – verdoezelt de matige vorm waarin Nederland steekt. Buiten de glanswedstrijd tegen Duitsland komen de handbalsters dit WK niet echt op gang. Evenals in de meeste groepswedstrijden was het spel tegen Japan stroperig, waardoor het uiteindelijk aankwam op de mentale weerbaarheid. Daar zit het wel goed mee, want de handbalsters streden als gladiatoren om aan de Japanse vinnigheid te ontsnappen. Met dank aan Wester, die met een percentage van 27 procent aan reddingen weliswaar onder haar gemiddelde bleef, maar wel het beslissende zetje naar de kwartfinale gaf.