Getergde Verhoeven laat Ben Saddik lijden in Ahoy

Kickboksen Zwaargewicht Rico Verhoeven behield zijn wereldtitel kickboksen. Na afloop ging het vooral over hét gevecht van 2018.

Wereldkampioen Rico Verhoeven
Wereldkampioen Rico Verhoeven Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vol adrenaline was hij. Het was dat de scheidsrechter het gevecht staakte, want de opgepompte Rico Verhoeven raakte zijn uitdager Jamal Ben Saddik in de slotronde waar hij maar wilde. De verbeten blik bij de 28-jarige kickbokser zei genoeg: er is maar één koning van het kickboksen. Verhoeven greep vervolgens met zijn bokshandschoen de microfoon en daagde zijn grote rivaal Badr Hari uit. „Pak je spullen uit de kast en ga trainen”, riep wereldkampioen Verhoeven, tot genoegen van de toeschouwers in een uitverkocht Ahoy. Hari heeft een gevangenisstraf uitgezeten en zal komend jaar zijn rentree maken. Hij lijkt de enige overgebleven, serieuze uitdager voor Verhoeven.

Eerder op de avond zag het daar niet naar uit voor de Nederlander. Ben Saddik, een forse BelgischMarokkaanse vechter die een zwaar auto-ongeluk en kanker overleefde, begon sterk aan de eerste ronde. Het leek ook zijn enige kans: een knock-out forceren in de beginfase van het titelgevecht. Verhoeven wankelde, maar herstelde zich wonderbaarlijk van de ferme klappen op zijn hoofd.

De titelverdediger pakte in de loop van de tweede ronde het initiatief en Ben Saddik moest het conditioneel afleggen. Verhoeven haalde in de slotronde zijn gram; de frustratie van de nederlaag tegen Ben Saddik zes jaar geleden en van het ‘spuugincident’ in aanloop naar dit titelgevecht leken zijn stoten en trappen nog krachtiger te maken.

Ben Saddik spuugde Verhoeven in zijn gezicht bij de staredown – ter promotie van wedstrijden staan kickboksers daarbij neus aan neus. Volgens Ben Saddik had een kwalijke uitspraak van Verhoeven hem ertoe gebracht om te spugen. Verhoeven reageerde destijds getergd: „Ik wil hem laten lijden en vervolgens in de laatste ronde helemaal kapotslaan.” En zo geschiedde.

Ben Saddik bungelde in de vijfde ronde in de kabels van de ring en was alsnog kanonnenvoer voor de ontketende Verhoeven, die zijn wereldtitel voor de zesde keer verdedigde. Nu zijn alle ogen gericht op Hari. Gaat het ‘gevecht van de eeuw 2.0’ er komend jaar komen?

Kickbokspromotor Glory maakte bekend dat Hari op 3 maart 2018 in Rotterdam zijn rentree zal maken. „Het is een nieuw jaar, dus verwacht grootste dingen van Glory”, liet Badr Hari weten. „In het belang van het publiek en de sport keren we weer terug.” Zijn coach pleitte eerder voor een rematch tegen Verhoeven, in de Amsterdam Arena.