Geen huisarrest voor Saakasjvili

De oud-president van Georgië Micheïl Saakasjvili werd vrijdagavond voor een tweede keer gearresteerd in Kiev.

Saakasjvili met zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs in de rechtbank in Kiev maandag.
Saakasjvili met zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs in de rechtbank in Kiev maandag. Foto Valentyn Ogirenko/Reuters

Micheïl Saakasjvili, de oppositieleider die vrijdagavond voor een tweede keer binnen een week werd gearresteerd in Oekraïne, wordt niet onder huisarrest geplaatst. Dat heeft een rechter in Kiev besloten maandag, meldt AFP. De Georgische oud-president en voormalig gouverneur van de Oekraïense stad Odessa mag in vrijheid het strafrechtelijke onderzoek naar hem afwachten.

De openbaar aanklager beticht de 49-jarige politicus van deelname aan een ‘criminele organisatie’. Saakasjvili zou gesteund door Rusland “met geweld de macht willen grijpen” in Oekraïne. De aanklacht is opmerkelijk, omdat de politicus juist gezien wordt als een belangrijke tegenstander van de Russische president Poetin, met wie hij in 2008 als president van Georgië in oorlog was.

Saakasjvili ontkent de aantijgingen en zei na de laatste arrestatie uit protest in hongerstaking te gaan. Volgens de krant Oekrainskaja Pravda verklaarde Saakasjvili tijdens de zitting maandag dat hij zichzelf beschouwt als een “krijgsgevangene”. Het oordeel van de rechter werd door de politicus en zijn aanhang met applaus onthaald.

Lees over de aanhouding van Saakasjvili: Kat-en-muis-spel in Kiev vol intriges

In 2015 kreeg Saakasjvili een Oekraïens paspoort en werd hij door de pro-Europese Porosjenko aangesteld als gouverneur van de Oekraïense havenstad Odessa. Hiervoor moest hij afstand doen van zijn Georgische staatsburgerschap. De twee politici kenden elkaar uit hun studententijd in Kiev eind jaren tachtig. Allebei staan ze bekend om hun felle kritiek op Poetins Rusland en de Russische inmenging in Georgië en Oekraïne.

Demonstraties in Kiev

Niet lang na zijn aanstelling manifesteerde Saakasjvili zich echter als felle criticus van de Oekraïense president. Porosjenko zou zich schuldig maken aan corruptie en machtsmisbruik. Saakasjvili’s staatsburgerschap werd weer ingetrokken, maar de stateloze politicus gaat nog altijd door met zijn campagne tegen de president.

De politie deed dinsdag een eerste inval in zijn huis. Voordat ze Saakasjvili konden arresteren, dreigde hij van het dak af te springen. Uiteindelijk wisten agenten hem toch mee te krijgen, maar vervolgens het lukte aanhangers van de politicus het bestelbusje waarin hij werd afgevoerd tegen te houden en Saakasjvili vrij te krijgen. Aan het einde van de week volgde een tweede arrestatie.

Lees ook: Aanhangers bevrijden Saakasjvili uit hechtenis

Zondag gingen duizenden demonstranten de straat op in Kiev, onder wie Saakasjvili’s Nederlandse echtgenote Sandra Roelofs. Ze eisten vrijlating van de politicus en het vertrek van president Porosjenko.