Derde Michelinster voor Inter Scaldes in Kruiningen

Zes Nederlandse restaurants één nieuwe Michelinster toegekend.

Restaurant Inter Scaldes van Jannis Brevet heeft een derde ster van Michelin gekregen.
Restaurant Inter Scaldes van Jannis Brevet heeft een derde ster van Michelin gekregen. Foto Olaf Kraak/ANP

Na vier jaar heeft Nederland er een nieuw driesterrenrestaurant bij. Het gaat om Inter Scaldes uit het Zeeuwse Kruiningen van chefkok en eigenaar Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia. Zes restaurants kregen dit jaar één Michelinster toegekend, waaronder drie uit Amsterdam. Dat werd maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de Michelingids 2018 in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

Inter Scaldes heeft sinds 1978 een Michelinster en kreeg er in 1984 een tweede bij.

‘Geweldige smaakallianties’

Michael Ellis, internationale directeur van de Michelingidsen, roemde de inbreng van chefkok Brevet, die de keuken in 2001 overnam.

“De manier waarop hij eersteklas streekproducten sublimeert en de geweldige smaakallianties die hij creëert, bewijzen zijn ongelooflijke talent. Hij weet zijn gasten te beroeren, hij wekt emoties op die men enkel bij restaurants met de hoogste onderscheiding ervaart”.

De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle behielden hun drie Michelinsterren. De restaurants van chef Jacob Jan Boerma (De Leest) en Jonnie Boer (De Librije) behoren sinds 2014 tot de absolute top. Volgens Ellis wordt “de gastronomie in Nederland steeds volwassener”. Het gaat voor de klanten vooral om beleving en daar spelen steeds meer restaurants op in, aldus Ellis.

Voor het eerst werd er dit jaar ook een internationale prijs voor beste sommelier van het jaar uitgereikt. David van Steenderen van restaurant Vineum in Rotterdam kreeg deze Michelin Award.

Twee restaurants gaan van twee naar één ster

De zes restaurants die dit jaar een nieuwe ster kregen zijn de Amsterdamse restaurants The Duchess, Le Restaurant en The White Room, Fitzgerald uit Rotterdam, Air Republic uit Cadzand en Vista uit Willemstad.

Er waren ook verliezers op deze dag. De restaurants Bord’Eau uit Amsterdam en Da Vinci uit Maasbracht gingen van twee naar één ster. HanTing, De Bokkepruik en O Mundo verloren hun enige ster. Nederland heeft nu 108 sterrenrestaurants, waarvan naast de drie driesterrenzaken nog eens zestien met twee sterren en 89 met één ster.

Vorig jaar kreeg Nederland er een tweesterrenzaak en vijf nieuwe eensterrenrestaurants bij.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht werd het The Duchess The Dutchess genoemd. Daarnaast stond de naam David van Steenderen geschreven als David van Stenderen. Tot slot werd in een eerste versie van dit bericht gesproken van “het Zeeuwse Kralingen” in plaats van Kruiningen. Alle fouten zijn aangepast.