Diesel

Topman Volkswagen bepleit einde dieselsubsidies

Matthias Müller, topman van autofabrikant Volkswagen, pleit voor het gefaseerd afschaffen van de subsidies voor diesel. „Dat geld kan beter in de ontwikkeling van milieuvriendelijkere technieken geïnvesteerd worden”, zegt Müller in een maandag gepubliceerd interview in de Duitse krant Handelsblatt.

De uitspraak is opmerkelijk, aangezien Volkswagen grotendeels verantwoordelijk is voor het hoge percentage dieselauto’s op de weg, met name in Duitsland. Toch zegt Müller: „Ik ben met de tijd ervan overtuigd geraakt dat we ons de zin en het doel van de dieselsubsidies moeten gaan afvragen”. Als de ontwikkeling van elektrische auto’s een succes wordt, dan kan volgens de topman de dieselverbrandingsmotor niet eindeloos verkocht worden. Over hoe snel de korting op diesel moet worden afgeschaft, liet hij zich niet uit.

Het was Volkswagen zelf die diesel een slechte naam gaf. In 2015 werd bekend dat de autofabrikant de software in dieselauto’s manipuleerde zodat het leek alsof ze minder schadelijke stoffen uitstootten bij emissietests. Vervolgens werden ze door de producent geadverteerd als ‘groen’. ‘Dieselgate’ leidde wereldwijd tot veel ophef. Topmanagers van het concern moesten voor de rechter verschijnen en het concern kocht schadeclaims af en kreeg boetes van toezichthouders.

In veel Europese landen is diesel goedkoper dan benzine. In verschillende landen worden de subsidies op diesel al afgebouwd. (NRC)