Eerste hulp bij verloren recepten

Wat eten we? Zoek je voor Kerst dat ene recept? Zo vind je het terug.

Foto Istock

Het is alweer bijna kerstdiner. Menigeen ligt ’s avonds in bed te denken over konijnen of iets feestelijks met wortelen, maar wát. Natuurlijk zijn daar hulpmiddelen voor. Die heten kookboeken en staan in de kast. En daar zit de kerstkoker dan: omgeven door stapels boeken, maar dat ene recept dat je je herinnert, iets met bietjes en bramen, waar stond dat ook weer in? En hoe vind je die pudding die je een keer gemaakt hebt, met eh, gedroogde abrikozen?

Of je wéét heel goed in welk kookboek dat recept van gestoomde kalfsgehaktballetjes staat, maar het is zo’n modern kookboek dat een volstrekt idiosyncratische indeling heeft en je hebt geen idee of de schrijfster hierbij dacht aan ‘feestelijk voor twee’ ‘voedsel uit de haard’ ‘groen eten’ of ‘zomer’. En in het register staat niets met kalf en ook niets met gehakt. Waren ze niet Grieks?

Zo tobt de kooklustige tot-ie zin heeft om alle kookboeken door de kamer te smijten.

Maar er blijkt iemand te zijn die dit probleem kent en over een oplossing nagedacht heeft. Peter Bakker heet hij en met compagnon Maarten Brouwers begon hij de site heerlijkzoeken.nl. Bakker (51) is kookliefhebber en werkt bij een internetbureau en dus dacht hij aan een online-oplossing. En zo begon hij, dapper, kookboeken te indexeren: de naam van het recept, de bladzijde waar het recept op te vinden is, en de ingrediënten. Niet de recepten zelf, want die behoren tot het copyright van de auteur. Een heel werk, maar Peter Bakker vindt het leuk om te doen; als hij een heel kookboek zo heeft ingevoerd begrijpt hij de bedoelingen van de auteur veel beter, zegt hij.

Aanvankelijk voerde hij kookboeken uit eigen bezit in, een stuk of 80, inmiddels zijn de recepten uit 480 boeken terug te vinden, maar het streven is ten minste 1.480. En nog liever 14.800 boeken.

De wanhopige kookboekenbezitter kan op de site (gratis) zijn of haar eigen kookboeken opzoeken en op een eigen ‘boekenplank’ zetten en dan bijvoorbeeld ‘kalfsgehakt’ intikken. En zie: daar verschijnen de recepten uit je eigen kookboeken die kalfsgehakt bevatten. Het gezochte antwoord is dat het recept op bladzijde 185 van Alle smaken van de regenboog van Tessa Kiros staat en ‘Gehakt-rijstknoedels met een saus van dille, ei & citroen’ heet.

Zet je graag iets spectaculairs op tafel? Sterrenchef Soenil Bahadoer maakte voor NRC een feestmenu, en het is niet eens moeilijk.

Hoe meer kookboeken er op de site komen te staan hoe beter natuurlijk, er zijn al vrijwilligers die zelf ook hun kookboeken indexeren. Er is een Facebook-groepje waarin gebruikers over de details van de site spreken – moet je als je ‘kalfsgehakt’ intikt álle recepten met ‘kalfs’ krijgen of echt alleen die met kalfsgehakt? Daar wordt nog over gedacht.

Een verdienmodel bij dit alles is er nog niet. Ook daar denkt Bakker nog over na.

Twee dagen voor Kerst ziet hij altijd een duidelijke piek, ‘een kerktoren!’, in het zoeken op de site. Dat is laat mensen! Zet nú je kookboeken op de digitale plank.

Correctie (11 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk werd de compagnon van Peter Bakker Wouter Brouwer genoemd. Dat moet Maarten Brouwers zijn. Dit is aangepast.