Bioscopen Saoedi-Arabië na 35 jaar weer open

De hervormingen vinden plaats onder druk van kroonprins Mohammed bin Salman. Eerder werd aangekondigd dat vrouwen vanaf 2018 ook mogen autorijden.

Saoedische vrouwen wonen een filmfestival bij in de hoofdstad Riyad.
Saoedische vrouwen wonen een filmfestival bij in de hoofdstad Riyad. Foto Fayez Nureldine / AFP

Voor het eerst sinds de jaren tachtig kunnen inwoners van Saoedi-Arabië volgend jaar weer naar de film. Het streng islamitische koninkrijk heeft aangekondigd dat er vanaf maart 2018 weer filmvertoningen in bioscopen worden toegestaan, meldt persbureau Reuters.

De aankondiging past binnen het beleid van de jonge kroonprins Mohammed bin Salman, die Saoedi-Arabië op maatschappelijk vlak wil hervormen. Onlangs werd bekendgemaakt dat het in 2018 voor vrouwen is toegestaan om auto te rijden en kwam de aankondiging dat er weer concerten georganiseerd mogen worden.

Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants: Zou Saoedi-Arabië werkelijk gematigd worden?

De Saoedische kroonprins komt hiermee tegemoet aan de vraag van de relatief jonge bevolking. Als alles volgens plan verloopt, zijn er in 2030 meer dan driehonderd bioscopen geopend. De bioscoopindustrie zou tegen die tijd voor 30.000 banen moeten zorgen in Saoedi-Arabië en het land omgerekend zo’n 20,4 miljard euro moeten opleveren.