In beeld

Albino’s in Tanzania stappen in het licht

Sinds dit weekeind heeft Tanzania een Mister Albino en een Miss Albino. Ze zijn hun angst voorbij.
Gemarteld door de zon en opgejaagd in de schaduw. Het is beter om geen albino te zijn in Afrika.
Foto: David van Dam
Maar toch: in het stadje Geita, in het noordwesten van Tanzania, werd het afgelopen weekend voor de eerste keer een Miss en Mister Albino verkiezing gehouden.
Foto: David van Dam
Elizabeth James werd tot Miss verkozen en Richard Feruz tot Mister. Het thema van het evenement was Out of the shadow/Into the Light.
Foto: David van Dam
Voor veel albino’s is Afrika een vloek. Door hun tekort aan huidpigment dat bescherming biedt tegen ultraviolette stralen, krijgen ze snel huidkanker. Het felle licht snijdt als een mes in hun ogen. Tumoren komen gemakkelijk bij hen voor. In Tanzania wordt slechts twee procent van hen ouder dan veertig jaar.
Foto: David van Dam
Maar albino’s zijn ook het slachtoffer van corrupte medicijnmannen. Gedreven door hebzucht maken ze hun gewetenloze clientèle wijs dat drankjes, crèmes en poedertjes, gemaakt uit de beenderen van albino’s of hun hoofdharen, geluk brengen. Dat die middeltjes bescherming bieden tegen boze geesten.
Foto: David van Dam
Vroeger werden albino’s nooit gedood om die reden. In sommige West-Afrikaanse culturen werden juist ze aanbeden omdat ze geluk zouden brengen.
Foto: David van Dam
Maar in Tanzania, het land met de meeste albino’s op het Afrikaanse continent, moeten ze vrezen voor hun leven.
Foto: David van Dam
Vooral in de regio rond Geita zijn albino’s de afgelopen jaren regelmatig het slachtoffer geweest van aanvallen, of zelfs van moord, blijkt uit een overzicht van de hulporganisatie Under the Same Sun.
Foto: David van Dam
Armen, benen en geslachtsdelen brengen op de zwarte markt gemakkelijk 50.000 euro op. Een heel lichaam misschien wel 75.000 euro. Voor de nageboorte van een albino wordt in de regio al snel duizend euro neergeteld.
Foto: David van Dam
Lange tijd hield de Tanzaniaanse overheid zich afzijdig. Maar na een aantal gruwelijke moorden zijn de autoriteiten nu tergend langzaam in actie gekomen.
Foto: David van Dam
Er wordt de laatste tijd ook serieus gekeken naar de gezondheidsproblemen van de albino’s. In ziekenhuizen krijgen ze gratis sterke zonbeschermende crèmes. In Tanzania en buurland Kenia zitten albino’s tegenwoordig in het parlement. In Kenia werd vorig jaar al een Miss Albino verkiezing gehouden.
Foto: David van Dam