The Square grote winnaar European Film Awards

Filmprijzen Bij de European Film Awards won The Square bijna alle belangrijke prijzen. On Body and Soul leverde wel de beste actrice.

De Zweedse komedie The Square van regisseur Ruben Östlund was de grote winnaar bij de uitreiking van de European Film Awards, zaterdagavond in Berlijn. De satire op de wereld van de moderne kunst viel zes keer in de prijzen, waaronder de prijs voor beste film, beste komedie, beste regisseur en beste hoofdrolspeler (acteur Claes Bang).

De Europese filmprijzen moeten als tegenhanger fungeren van de Oscars en tegelijk de Europese gedachte levend houden. Ze belanden regelmatig vrijwel exclusief bij dezelfde film. Vorig jaar was de Duitse komedie Toni Erdmann van regisseur Maren Ade goed voor vijf prijzen. Dat record heeft Östlund nu verbroken. The Square heeft daarmee een uitstekende uitgangspositie bij de strijd om de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Deze awards zijn eigenlijk ook een soort wedstrijd tussen de belangrijkste filmfestivals van Europa. Vooraf waren de winnaars van de festivals van Cannes en Berlijn favoriet: The Square, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, versus het Hongaarse, magisch-realistische On Body and Soul van Ildykó Enyedis, winaar van de Gouden Beer in Berlijn. De Berlijnse festivaldirecteur Dieter Kosslick had in zijn eigen stad een opsteker goed kunnen gebruiken: hij ligt onder vuur vanwege het verbleekte profiel van zijn festival. Maar dat mocht niet zo zijn; The Square versloeg On Body and Soul op vrijwel alle fronten.

De film zorgde wel voor de grootste verrassing van de avond. Hoofdrolspeelster Alexandra Borbély versloeg supersterren Juliette Binoche (voor Un beau soleil intérieur) en Isabelle Huppert (voor Happy End) bij de prijs voor beste actrice. De Hongaarse actrice was compleet overdonderd. „Dit is mijn allereerste filmprijs”, wist ze nog net uit te brengen door haar tranen heen. In On Body and Soul is ze te zien als vleesinspecteur Mária, die aan een vrij ernstige vorm van autisme lijdt, maar dankzij de liefde toch langzaam uit haar schulp kruipt. De film is vanaf komende week te zien in de Nederlandse bioscopen.

Lees hier de recensie van The Square

Actrice Julie Delpy, die een oeuvreprijs in ontvangst nam, zorgde voor enige commotie doordat ze vanaf het podium fondsen begon te werven voor haar nieuwe film als regisseur. Die film zou volgende week van start moeten gaan, maar de financiering viel op het laatste moment in duigen. Delpy besloot daarom vanaf het podium van het Berliner Haus der Festspiele een inzamelingsactie te houden om de resterende 600.000 euro bijeen te brengen. Ze bood daarvoor onder andere bijrollen te koop aan.

De Nederlandse genomineerden vielen niet in de prijzen. Het regisseursduo Daniel van der Velden en Vinca Kruk was genomineerd voor beste korte film met Information Skies. De provocatieve, deels gespeelde asielzoekersfilm Stranger in Paradise van debutant Guido Hendrikx dong mee in de categorie beste Europese documentaire, maar moest het Poolse Communion van Anna Zamecka voor laten gaan; eveneens een debuutfilm. Maar de nominatie op zich is op al een knappe prestatie voor een eerste film. Vooraf was al bekend gemaakt dat grimeur Leendert van Nimwegen bekroond is voor zijn werk aan Martin Koolhovens wraakwestern Brimstone.

Lees ook een interview met Ruben Östlund: De kunstwereld zit vol met loze rituelen