Protesten in Indonesië en Libanon bij ambassade VS

In de afgelopen dagen vonden er meer demonstraties plaats. De betogers zijn boos over het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Demonstranten in Beiroet raaken slaags met de veiligheidsdiensten bij een betoging tegen de Verenigde Staten.
Demonstranten in Beiroet raaken slaags met de veiligheidsdiensten bij een betoging tegen de Verenigde Staten. Foto Bilal Hussein/ AP

In de Libanese hoofdstad Beiroet hebben veiligheidsdiensten traangas ingezet om demonstranten op afstand te houden van de Amerikaanse ambassade. Ook is de belangrijkste weg naar de ambassade afgesloten, meldt persbureau Reuters. Aanleiding is het besluit van president Donald Trump van afgelopen woensdag om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.

Een aantal betogers hebben containers in de brand gestoken en gooien projectielen naar de politie.

Duizenden betogers in Indonesië

In de Indonesische hoofdstad Jakarta gingen duizenden betogers de straat op om hun woede te uiten over het besluit van Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Demonstranten droegen borden met de tekst ‘Palestina is in ons hart’. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstig Palestina.

De betoging werd georganiseerd door de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart. Sobilul Iman, leider van deze partij, liet weten dat de Palestijnen een van de eersten waren die de onafhankelijkheid van Indonesië erkenden. Volgens Iman heeft Indonesië, als grootste moslimland ter wereld, een grote verantwoordelijkheid om druk uit te oefenen op de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) en de VN-Veiligheidsraad om diplomatieke stappen en concrete politieke acties te ondernemen tegen de Verenigde Staten.

Veroordelingen, geen acties

Zaterdagnacht noemde Arabische Liga de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade een “ernstige stap” en riep de VN-Veiligheidsraad op om dit voornemen te veroordelen. Concrete diplomatieke en economische acties tegen de VS bleven uit. Eerder hebben de Verenigde Naties, Rusland, Turkije en een groot aantal Europese landen zich al uitgesproken tegen het besluit van president Trump.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Guus Valk: Trumps stap heeft vooral gevolgen voor VS zélf

In de afgelopen dagen was het ook onrustig in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Op vrijdag werd tijdens een demonstratie in de Gazastrook één Palestijn doodgeschoten door het Israëlische leger. Toch is van een volksopstand, waartoe wel werd opgeroepen door de Palestijnse partijen Hamas en Fatah, nog geen sprake.