Peter Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund

De Duitse topclub begon nog veelbelovend aan de eerste seizoenshelft maar leed de laatste weken nederlaag op nederlaag.

Dortmund-coach Peter Bosz (r) met zijn collega Florian Kohfeldt van Werder Bremen (l) na de 1-2 in Dortmund.
Dortmund-coach Peter Bosz (r) met zijn collega Florian Kohfeldt van Werder Bremen (l) na de 1-2 in Dortmund. Foto Friedemann Vogel / EPA

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat heeft de Duitse club zondag bekendgemaakt op een persconferentie. De Nederlandse trainer was pas sinds het begin van dit seizoen actief bij de Duitse club. Hij kwam over van Ajax, waar hij indruk maakte door de finale van de Europa League te halen.

Zaterdagavond bracht de Duitse krant Bild het ontslag van Bosz al op basis van bronnen binnen de club. Nadat zaterdag in Dortmund van het veel lager geklasseerde Werder Bremen werd verloren (1-2), zag Bosz de bui al hangen. Het was de achtste keer op rij dat Dortmund niet wist te winnen. “Het kan nu zomaar ineens afgelopen zijn met mij hier”, sprak de coach tegenover Fox Sports.

Borussia Dortmund staat na vijftien wedstrijden op een teleurstellende zevende plek in de Bundesliga. Als de huidige nummer acht Augsburg gelijkspeelt of wint, kan het Dortmund zelfs nog voorbij gaan op de ranglijst. Ook wist de ploeg niet te overleven in de Champions League. Na nederlagen tegen Real Madrid en Tottenham Hotspur en twee gelijke spelen tegen APOEL Nicosia vervolgt de club het Europees avontuur in de Europa League.

Start veelbelovend

Hoewel ‘Der BVB’ de laatste weken een teleurstellende periode doormaakt, werd Bosz na de eerste wedstrijden in de Bundesliga alom geprezen. De trainer liet zijn ploeg attractief voetbal spelen, wat tot veel doelpunten en spektakel voor de toeschouwers leidde.
Borussia behaalde in de eerste zes wedstrijden zestien punten.

Daarna droogden de goede resultaten echter al vrij snel op. Tegenstanders wisten zich beter te wapenen tegen het spel van de Dortmunders, terwijl Bosz zijn tactiek lange tijd niet wilde omgooien. Het leidde tevens tot veel tegendoelpunten en daardoor ook steeds meer nederlagen. Ook had de trainer een haat-liefdeverhouding met sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang die het geregeld niet zo nauw nam met de regels van Bosz.

En zo vertrekt de trainer nadat hij eerder zelf opstapte bij Vitesse, Maccabi Tel Aviv en Ajax wederom voor het einde van zijn contract bij een club. Bij Borussia Dortmund wordt Bosz opgevolgd door Peter Stöger, die overkomt van FC Köln.