Nieuwe evacuaties wegens bosbranden Californië

De inwoners van de zuid-Californische steden Montecito en Carpinteria ten oosten van Santa Barbara, zijn geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 25.000 inwoners.

Brandweermannen bij een van de brandhaarden in de buurt van Ojai, ten noorden van Los Angeles.
Brandweermannen bij een van de brandhaarden in de buurt van Ojai, ten noorden van Los Angeles. Foto David McNew/Getty Images/AFP

De inwoners van de zuid-Californische steden Montecito en Carpinteria zijn zondag geëvacueerd wegens de uitbreidende bosbranden in het gebied. Dat schrijft persbureau Reuters. De steden liggen ten oosten van Santa Barbara, op ruim 160 kilometer ten noorden van Los Angeles. Tezamen gaat het om ongeveer 25.000 inwoners die hun huis moeten achterlaten.

De brandweer probeert met ruim 8.700 man nu al meer dan een week zes grote bosbranden (en meerdere kleinere) in Ventura County de baas te worden. De aanhoudende droge wind met snelheden van 88 km per uur, maakt het zeer moeilijk om het vuur te bestrijden. De Thomas Fire, een van de grootste branden in de regio, was zondag nog maar voor 15 procent onder controle. Andere branden vlak in de buurt van L.A. waren voor 75 en 85 procent onder controle. De brand ten noorden van San Diego is voor de helft ingedamd.

Tot nu toe is er een dode gevallen in het gebied; een 70-jarige vrouw kwam om bij een auto-ongeluk toen ze de brand probeerde te ontvluchten. Al meer dan 62.726 hectare en achthonderd huizen zijn inmiddels afgebrand, waaronder ook het huis van de sheriff van de county, Dave Murray. 200.000 mensen moesten hun woning al verlaten.

De branden veroorzaken daarnaast zo’n grote hoeveelheid smog dat de luchtkwaliteit gevaarlijk lage niveaus bereikt, met name in de Ojai Vallei. De autoriteiten hebben bewoners gewaarschuwd geen buitenactiviteiten te ondernemen. Afgelopen zomer en najaar kampte het noorden van Californië al met de meest verwoestende bosbranden tot nu toe. Ook daar ging 48.000 hectare en 6.768 huizen en gebouwen in vlammen op. Er vielen bovendien tientallen doden.

Lees ook deze reportage over de bosbranden de voorbije maanden ten noorden van San Francisco: De branden zijn geblust. Wat nu?

Bosbrandenseizoen duurt langer

Het vermoeden is dat de opwarming van de aarde bijdraagt aan de vele branden. Door klimaatontwikkeling heeft ook Californië de laatste jaren last van extremer weer: na een paar jaren van enorme droogte, was vorig jaar een natte winter. Daardoor nam de begroeiing in het voorjaar flink toe. Met als bijgevolg dat tijdens de daaropvolgende periode van flinke droogte er meer vegetatie was, die de branden kon ‘voeden’.

Normaliter eindigt het tweede bosbrandenseizoen in de Amerikaanse staat met de najaarsregen rond eind oktober. Maar ook die is dit jaar uitgebleven. Gouverneur Jerry Brown zei zaterdag al dat de staat er waarschijnlijk aan zal moeten wennen dat er voortaan “tijdens de kerstdagen bosbranden in Californië zijn”:

“Branden bestrijden met kerst, het is erg ongebruikelijk, maar dit wordt vanaf nu de normale gang van zaken.”

Bekijk hier een fotoserie van de schade van afgelopen week.